Katonai rangok tisztázása   Leave a comment

Bizonyára sokaknak feltűnt már, hogy a magyar szinkronban és rajongók által készített feliratokban van egy kis kavarodás a katonai rangokat illetően. Carter egyik pillanatban alezredes, a következőben már ezredes. A probléma egy egyszerű angol nyelvi sajátosságból fakad, és Sam Cartert, Cameron Mitchellt és John Sheppardot érinti.

Az alezredes angolul Lieutenant Colonel, amiből az amerikaiak előszerettel hagyják el a Lieutenant előtagot, és csak a Colonelt ejtik ki, ami önmagában már valóban ezredest jelent.

Cartert a 8. évad elején O’Neill léptette elő alezredessé, és valamikor az Ark of Truth után és az atlantiszi kinevezése előtt léptették elő ezredessé. (Vagyis a 8-9-10. évadokban még alezredes, az SGA 4. évadjában már ezredes.)
Mitchell alezredesként érkezett a CsK-1-be a 9. évad elején, és Carterrel együtt léptették elő ezredessé.
Sheppard pedig még jelenleg is alezredes.

Egy másik érdekes dolog, hogy az amerikai katonai rangsorban valójában 4+1 szint van a tábornokra. Ezeknek van magyar megfelelőjük is, a magyar fordításban mégis végig a tábornokot használják. Ennek szintén az a sajátosság lehet az oka, hogy az előtagokat a megszálítás során elhagyják.
A 4+1 szint sorban Brigadier General, Major General, Lieutenant General, General és General of the Air Force. (Az utolsó címet csak háborús helyzetben használják.)

George Hammond az első 7 évadban Major General rangban volt, majd a Parancsnokságtól való áthelyezésekor léptették elő Lieutenant General rangra.
Hank Landry jelenleg is Major General rangban van.
Jack O’Neillt a 8. évad elején léptették elő Brigadier General rangra. A 8. évad végén lépett Major General rangra, majd valamikor az Atlantis vége felé lépett Lieuntenant General rangra.

Az amerikai légierő és haditengerészet rangjainak és azok magyar megfelelőinek felsorolását a magyar nyelvű Wikián olvashatjátok. Az angol nyelvű oldalon pedig megnézhetitek a rendfokozatokhoz tartozó jelzéseket is.

Reklámok

Neked is van véleményed? Ide pötyögd!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s