Tudtad-e? /091229/   2 hozzászólás

A filmes világban bevett szokás, hogy egy-egy olyan színész szereplésével próbálnak fellendíteni egy újonnan induló sorozatot, akinek a nevét már világszerte ismerhetik a nézők. A Csillagkapuban két csoportra oszthatjuk a híres színészeket.

Az első csoportba azok a nevek tartoznak, akik többnyire a hátukon viszik a sorozatot, legalábbis a kezdetekben.

Richard Dean Anderson és Don S. Davis már akkor is ismert színészek voltak, mikor az SG-1 elindult. Anderson a MacGuyverrel lett világhírű, Davisre pedig leginkább a Twin Peaksből emlékezhettek.
Mikor a 9. évadban új történetvonal kezdődött, akkor érkezett Beau Bridges és az addigra már szintén ismert Ben Browder. Bridges több mozifilmben is szerepelt, Browder pedig a Farscape, nálunk Csillagközi szökevények címen futó sorozatban lett ismert.

Az SGA-ban nem nagyon volt ilyen világszerte ismert színész. David Hewlett leginkább rétegfilmekben játszott, mint a Kocka vagy a Semmi. Jason Momoa pedig a Baywatch Hawaii című sorozatból lehet ismerős még raszták nélkül, de ez igazán határeset.

Aztán az SGU-ban újra robbant a bomba, mikor kiderült, hogy Robert Carlyle játsza az egyik főszerepet. Ő többek között a Part, A világ nem elég és a Trainspotting című filmekben szerepelt.
Lou Diamond Phillips és Ming-na neve is ismerős lehet már számotokra. Az előbbit David Telford ezredes szerepében láthatjuk, korábban pedig sok hollywoodi filmben szerepelt. Az utóbbi Camille Wrayt alakítja, és a Vészhelyzetből ismerhetitek.

A másik kategória az, amikor egy-egy hollywoodi színész csak vendégszereplőként ugrik be pár rész erejéig.

Először Robert Patricket láttuk Marshall Sumner ezredes szerepében az SGA pilotjában. A színészt leginkább a Terminátor 2-ből és az X-Aktákból ismerhetitek.

A második nagyágyú az Oscar-díjas Louis Gosset Jr., aki az SG-1 9. évadjának több részében alakította Gerakot, a Szabad Jaffák vezetőjét. A színészt rengeteg mozfilmben láthattuk, és ’82-ben megkapta a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscar-díjat a Garni-zóna című filmben nyújtott alakításáért.

Természetesen a Csillagkapu a több, mint egy évtized alatt kitermelte a saját sztárjait, akiket mások más sorozatok kapcsán fognak majd hasonló okokból megnevezni, de róluk majd egy másik alkalommal.

Reklámok

Posted 2009. december 29. by Nekomajin in Rovatok, Tudtad-e?

Tagged with , ,

2 responses to “Tudtad-e? /091229/

Subscribe to comments with RSS.

  1. Kis plusz,
    Azért, mert a kedvencem volt, és kiugrottam a bőrömből amikor megláttam az SGA-ban:
    [url=http://jewelstaite.com/wp-content/gallery/stargate-atlantis/keller2.jpg]Jewel Staite[/url]
    Korábban a Fireflyban és a Serenityben Kaylee-t alakította a SGA-ban Dr. Jennifer Keller-t.
    A 2008-as Gemini-díj keretén belül a “Best Performance by an Actress in a Continuing Leading Dramatic Role”, azaz a Legjobb színésznői teljesítmény egy vezető drámai szerepben című kategóriában jelölték. A jelölést a Csillagkapu Atlantis Missing című részében nyújtott teljesítményéért kapta.

  2. Robert Knepper, a Lucian szövetség egyik embereként szerepel, épp a 2. évad 7. rész végén ő az, aki bezárkózik Amanda Perryvel, aki Eli barátnőjének testében van a kommunikációs kövek segítségével és valami gonoszságra készül. Megjelent még a Hősök utolsó évadjaiban, mint “főgonosz” és a Szökés c. sorozatban T-Bag becenéven, mint Sorozatgyilkos és talán a leggonoszabb ember a sorozatban és bizony túléli a sorozatot, nincs szinte olyan rész, hogy ne jelenne meg. Játszik még a Szállító 3, Hitman a bérgyilkos c. filmekben is, amikben szintén negatív szereplőként mutatkozik be.

Neked is van véleményed? Ide pötyögd!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s