Tudtad-e? /010216/   2 hozzászólás

A mai bejegyzésben a szinkron egyik elemét fogjuk kiragadni, mégpedig a kiejtést. Sajnos a magyar változat nem mindig adja vissza azt a zsenialitást, ahogyan a színészek megszólaltatják a különböző nemzetiségű karaktereket.

Először az SG-1-ben Garry Chalknak (Chekov ezredes) volt erős orosz akcentusa, amit emlékezeteim szerint kiválóan visszaadott a magyar szinkron. Chris Judge (Teal’c) egész érdekes, a mondat végére hangsúlyt helyező beszédét viszont már kevésbé, pedig ez következetesen végig kísérte az egész sorozatot.

Később az Atlantiszban volt igazán nagy jelentőségű a kiejtés, mert Paul McGillion (Carson Beckett) és David Nykl (Radek Zelenka) is erős skót illetve cseh akcentussal szólaltatták meg a karakterüket. Aki fogékony erre, annak valódi öröm volt hallgatni a beszédüket. Sajnos ezt sem sikerült teljesen visszaadni a magyar szinkronban.

Újabban pedig Robert Carlyle (Nicholas Rush) beszél szintén skót akcentussal a Universe-ben. Reméljük, hogy mire hozzánk is elér az új sorozat, addigra rájönnek a szinkronrendezők, hogy mit veszít a magyar verzió, ha ezt kihagyják belőle.

És egy érdekesség a végére: David Hewlett (Rodney Mckay) egy kanadai karaktert alakít, aki nem beszél akcentussal, viszont a “z” betűt következetesen zed-nek ejti, az amerikai helyett. Néhányszor poén forrása is volt a jelenség.

Reklámok

Posted 2010. február 16. by Nekomajin in Rovatok, Tudtad-e?

Tagged with , ,

2 responses to “Tudtad-e? /010216/

Subscribe to comments with RSS.

  1. Carson megjelenik még a V c. sci-fi sorozatban is, ahol egyáltalán nem beszél akcentussal, szerintem érdekes. És van egy rész az Atlantiszban, amikor először járnak a Genii-on, ott az a Genii hölgy tudós tesz megjegyzést Carson akcentusára. Én már semmit nem vagyok hajlandó szinkronnal nézni, mert elveszi az ilyen fajta élményeket ráadásul jól lehet gyakorolni a nyelvet szórakozva.

  2. Dr. Zelenkát láttam a Fringe (Rejtély) c. sorozatban és tökéletesen beszél angolul, semmi akcentus, bár ezt egy ott élő tudná megmondani igazán. Egy lelkészt játszik amúgy…

Neked is van véleményed? Ide pötyögd!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s