A fenyőerdőkről   13 hozzászólás

A minap az egyik ismerősöm azt kifogásolta, hogy szinte mindig fenyőerdőben játszódnak az epizódok. Úgy érzem, a dolog megér egy kis boncolgatást.

Először is tudni kell, hogy a sorozatokat British-Columbiában forgatják, ami Kanada délnyugati részén fekszik. Ott a fenyőerdő a természetes vegetáció. Persze mehettek volna máshová is forgatni, de így is rengeteg díszletet kellett megépíteni és fenntartani, ami nem kevés pénzbe kerül.

Végiglapoztam a részeket, és megnéztem, hogy az SG-1-ben és az SGA-ban milyen helyszínek szerepelnek leggyakrabban. Mindkét sorozat esetében kb 30% jött ki a fenyőerdőre az összes részt tekintve, közel 50% a Földön és Atlantiszon játszódó részeket leszámítva, és olyan 70% az űrhajókon játszódó részeket is leszámítva. Ezek az adatok csak közelítések, viszont olyan szempontból felülreprezentáltak, hogy a fenyőerdő akkor is kapott egy strigulát, ha nem konkrétan erdőben játszódott a történet, csak láttuk, hogy az is van a bolygón.

Idáig a fanyalgóknál lehet a pont, de a számok mellett érdemes a történetet is figyelembe venni, hiszen a franchise egyik legfontosabb történetszála az, hogy odakint is emberek vannak. Az emberek az Alteranok leszármazottai. Amikor létrehozták a kapurendszert, nyilván olyan bolygókat választottak, amin megfelelőek az életfeltételek. Abban pedig van valami logika, hogy ha a fizikai és kémiai feltételek a földiekhez hasonlóak, akkor a növényzet is hasonló lehet. Ezt egyébként Carter és McKay is megjegyezte egy-egy részben, amikor O’Neill és Sheppard rákérdeztek a fenyőerdőre.

Összegezve tehát arra jutottam, hogy ha pusztán a számokat nézzük, akkor ez lehet érdemi ok a nemtetszés mellett, viszont ha az egyébként teljesen logikus magyarázatokat is figyelembe vesszük, akkor nem is olyan nagy dolog ez a fenyőerdő kérdés. A Universe-ben pedig úgy tűnik, egyáltalán nem kell ettől tartani, hiszen eddig egyetlen részben volt fenyőerdő, a havas bolgyón, ahol Matt majdnem seggreesett a csillagkapu rámpáján.

Ti mit gondoltok?

Reklámok

Posted 2010. május 25. by Nekomajin in Elmélkedő, Rovatok

Tagged with , ,

13 responses to “A fenyőerdőkről

Subscribe to comments with RSS.

 1. Én azon sem csodálkoznék, ha kiderülne, hogy még a kaputelepítő hajók előtt (vagy azokkal egyszerre) is léteztek volna hajók, amik pl. terraformálták a későbbi betelepítendő bolygókat. Így egyszerű lenne a magyarázat ezekre az általános egyezésekre. Végül is évmilliós távlatokban gondolkodtak az Ősök is, volt idejük kivárni, míg szépen kialakul egy-egy bolygó végső formája… 🙂

 2. Ja, végül is a terraformálás sincs kizárva, de szerintem nem volt rá szükség. Hány bolygón jártak a Tejútban? Láttunk pár százat talán, esetleg meg merem kockáztatni, hogy amiket nem mutattak, azzal együtt volt ezer. Hány bolygó lehet a Tejútban? Csillióbilliómillió. 🙂

 3. Nem akarok hülyeséget mondani, de mintha valamelyik részben az SG-1 vége felé szó lett volna róla, hogy hány bolygót fedeztek még csak fel a valamilyen ős-adatbázisból és ott mintha 150-200 körül lett volna az említett szám.

  Akkor lehet, hogy a kaputelepítéskor fenyőmagvak hullottak el minden alkalommal egyfajta “melléktermékként” és azért olyan gyakoriak a normális klímájú bolygókon a fenyőfák. 😀

 4. Hát, mondjuk abból lehet következtetni, hogy Mitchell 200-szor utazott a kapun át. Azt mondjuk felezzük, meg kivesszük belőle az egyforma bolygókat, akkor legyen mondjuk 70-80 bolygó. Ez másfél évad alatt. Felszorzod…
  De amúgy mindegy, mert úgyis sok nagyságrendebeli különbség van.

  De mondom, én nem vetem el a terraformálást se, csak szerintem anélkül is bőven jó a magyarázat.

 5. Tudtam én, hogy valahol elhangzott benne 200 utazásról szóló mondat. 😀

 6. Inside joke volt. 😀

 7. Kicsit tényleg unalmas, hogy ha szabadban vannak az 70%, hogy fenyves, a maradékban meg sivatag, de azért megszokható. Jó lett volna néha egy trópusi sziget vagy igazi dzsungel, de hát az drága.

 8. Naja. Még a trópusokat éppen meg is tudták volna oldani, de dzsungel nem sok van Észak-Amerikában.
  Bár egyszer ha jól tévedek volt trópusi sziget pálmákkal, mikor Togar megviccelte őket. 😀

 9. Pedig milyen szívesen elnéztem volna Carter bikiniben:D

 10. lemaradt egy “t” , szóval Cartert

 11. 😀 😀 😀
  Végül is a Grace Under Pressure-ben láttuk melltartóban. 😀

 12. Ezért (is) kell Sanctuaryt nézni, abban tök pucéron is volt. 😀 😀

 13. Tény. 😀

Neked is van véleményed? Ide pötyögd!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s