Tudtad-e? – Kino   Leave a comment

Mark Savela (a Universe vizuális effektekért felelős részlegének felügyelője) újabban hetente ír a GateWorld-re a vizuális effektekkel kapocsolatban. Ezen a héten a Kino-ról szóló összefoglalóját olvashatjuk.

Korábban már dolgoztak repülő kameragolyókkal (SGA 03×04 – Sateda), de ott szinte végig sötét jelenetekben szerepelt, illetve el lehetett könyvelni egyszeri speciális effektnek. A Universe-hez viszont állandó, és valósághű mozgású objektum kellett.

Ennek érdekében először megtervezték, majd 3D-nyomtatóval létrehozták a golyókat, hogy le tudják modellezni a Kino útját a levegőben. Először zsinegekre aggatták a modellt, de az nem működött igazán. Utána tértek át a botra rögzített modellre, amit azóta is használnak. A forgatások alatt a botra szerelt modell a színészek segítségére van, hogy tudják, pontosan hol helyezkedik el a golyó. Az utómunkálatok során pedig a mozgás vonalát és sebességét használják fel, amikor a felvételeken látszódó modellt lecserélik számítógépes animációra.
Egy epizódban az üveglapra ragasztott fél-Kino-t is kipróbálták, de problémás volt az üveg tükröződésének eltávolítása. Ezen kívül sima, bot nélküli modelleket is használtak, amiket később szintén lecseréltek animációra.
Az utolsó probléma pedig főleg a külső helyszíneken jelentkezik. A megvilágítást és az árnyékvetést a forgatás alatt készült nagy felbontású képek alapján készítik el.

Az eredeti cikket a GateWorld-ön olvashatjátok.

Reklámok

Posted 2010. július 21. by Nekomajin in Rovatok, Tudtad-e?

Tagged with ,

Neked is van véleményed? Ide pötyögd!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s