Az Atlantisz megszűnéséről   2 hozzászólás

A múlt héten egy rajongó igen konkrét és provokatív, de nem támadó kérdéseket intézett Joe Mallozzihoz a blogjában. Az SGA lefújását firtató kérdésekre Mallozzi igen részletes és átfogó válaszokat adott.

Mallozzi személy szerint még ma sem tudja a döntés pontos okát. A stáb részéről nem volt kérdéses, hogy lesz-e folytatás, hiszen rengeteg ötlettel (lásd: tegnapi bejegyzés) és nagy kedvvel várták az MGM döntését. A nézettségi adatok és a gyártási költség se indokolta az azonnali megszűntetést. Egy nap Robert C. Cooperrel együtt felhívták az MGM egyik illetékesét, aki mindenféle érvelés és magyarázat nélkül közölte velük, hogy nem lesz 6. évad.
Ekkor a készítők már egy ideje tudták, hogy lesz Universe, de az a verzió fel se merült a megrendelőkben, hogy párhuzamosan fusson a két sorozat, legalább egy éven át. Bár maga Mallozzi nem rajong túlzottan a párhuzamos futtatás ötletéért, a stáb gond nélkül meg tudta volna oldani a feladatot, hiszen korábban már három éven át csinálták. Persze azt is elismerte, hogy ha választaniuk kellett volna a két sorozat között, akkor valószínűleg a Universe-et választották volna. Az indok egyszerű: szinte biztosra vehető volt, hogy a Universe legalább két évadot megél, míg az Atlantis esélye egy hetedik évadra már kérdéses volt. De ez a döntési lehetőség nem állt rendelkezésükre.

Ugyanakkor a rajongók szempontjából elég rosszul jött ki a dolog. Egyrészt az SGA befejezését és az SGU elindítását egy sajtóközleményben jelentették be, másrészt Brad Wright és Robert C. Cooper (az Atlantis megalkotói) már a harmadik évad után kezdtek a háttérbe húzódni, és átadni a showrunner posztot (a legmagasabb státusz a stábon belül) Joe Mallozzinak és Paul Mullie-nak, és nyilatkoztak olyat, hogy valami mást, az eddigiektől különbözőt szeretnének csinálni. Ezek természetesen elég alapot adtak azoknak a véleményeknek, hogy az SGA-t azért szüntetik meg, hogy az SGU elindulhasson. Persze lehet ez a valós indok, de ezesetben az MGM döntési pozícióban lévő embereit illik megkeresni, és nem az írókat/producereket hibáztatni. És végképp nem a színészeket, akik egyrészt egytől egyig folytatták volna a forgatást, másrészt végképp semmi beleszólásuk nincs a sorozat megrendelésébe.
Valószínűleg egyszerűen arról van szó, hogy egy új sorozat indítása új színészekkel, alacsonyabb költségvetést igényel, és valamivel magasabb nézettségi adatokat produkál. Ez viszont már pusztán üzleti döntés.

Jelenleg Mallozzi úgy gondolja, hogy a Universe-nek lesz harmadik évadja, és a keddre költözés jót fog tenni a nézettségi adatoknak. Sajnos a döntéshozatal megint nem tud lépést tartani a technika fejlődésével, és az élőben nézésnek még mindig aránytalanul nagy súlya van a nézettségi adatok kialakításában. Azt viszont beláthatjuk, hogy a kedd este, (a péntek estével szemben,) ennek kedvez. Emellett továbbra is reménykednek benne, hogy az MGM végre kiláball a gazdasági gödörből, és elkészíthetik legalább a két tervezett DVD filmet. Egy negyedik sorozaton jelenleg senki nem gondolkozik, a legjobbat akarják kihozni az Universe-ből.
A második évados spoilereket elnézve, sok jóság vár ránk. 🙂

Források:
http://josephmallozzi.wordpress.com/2010/08/18/august-18-2010…
http://josephmallozzi.wordpress.com/2010/08/20/august-20-2010…

Reklámok

Posted 2010. augusztus 24. by Nekomajin in Hírek, Különkiadások, Levelesláda

Tagged with ,

2 responses to “Az Atlantisz megszűnéséről

Subscribe to comments with RSS.

 1. Én nagyon szeretem az összes csillagkaput és valahogy nem értem meg hogy ennyire kevés lenne az Sg nézőtábora? Mindenhol ezeket a hülye helyszinelős sorozatokat tolják. Én meg hiába várom hogy elkészítsék már legalább a DVD filmeket. Annyi mindent lehetne még beleírni.
  Csak már csinálnák.Remélem mihamarabb elkezdik már a forgatást. Nekem nagyon bejött az Atlantis is.

 2. Ugye ez eléggé relatív dolog. Ahogy fent is írtam, meg már egy korábbi bejegyzésben is, a “nézettség” valójában a reklámok nézettségét jelenti. Előtte/közben/utána, ez számít. Nyilván, ha felveszed HDD-s TV-vel vagy DVD felvevővel, akkor a reklámokat már áttekered, bár még ez is határeset. Az, hogy a torrentről lekapott aktuális rész nem számít sehová, érthető. Az viszont, hogy a _tényleg_ legális forrásból (iTunes, Hulu, stb) letöltött/streamelt megnézés miért nem számít, nem csak számomra érthetetlen.

  A más sorozatokkal való összehasonlítást meg óvatosan kell csinálni, mert bár a Syfy egy eléggé elterjedt csatorna, mégis fizetős. Én nem tudom, hogy a többi sikersorozat melyik csatornákon megy az USA-ban, de nagyon nem mindegy, hogy az egy bárki által elérhető, teljes lefedettségű csatorna, vagy egy fizetős kábelcsatorna sugároz egy-egy sorozatot. Ráadásul a Syfy-nak még a nevében is benne van, hogy nem mindenkihez szól. Leginkább a többi, éppen futó Syfy-os sorozattal/showműsorral érdemes összehasonlítani.

  A DVD filmeket megint csak külön kell kezelni. A sorozatoknál a megtérülés azonnali, de legalábbis rövidtávú. Elkészül egy évad, a megrendelő TV csatorna fizet érte, jobb esetben egyszerre több is, máris visszajött a kiadások nagy része. A film elkészül, a DVD-t kiadják, aztán vagy megveszik az emberek, vagy nem. Ráadásul ott még plusz kiadások is vannak a terjesztés miatt.
  Az előző filmek sikere miatt mondhatnánk azt, hogy kicsi az esély a bukásra, de ha már a következő Bond filmet is csúsztatják (aminek a tulajdonjogai szintén az MGM-nél vannak!), akkor lehet benne valami.

  És végül az örök tanulság, amit soha nem szabad elfelejteni: a neten kóborló rajongók általában csak egy kis részét jelentik a valós nézőtábornak. Ráadásul ennek a tábornak egy része sokszor nem is fizet, mert vagy nem tud, mert nem adták ki az ő országában, vagy nem akar.

  Arra most nem térnék ki, hogy én se értem, hogy mit lehet nézni abban a 20 tökegyforma helyszínelős sorozatban, mert nem tartozik ide.

Neked is van véleményed? Ide pötyögd!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s