Hogyan tovább?   15 hozzászólás

Darren Summer írt egy összefoglaló bejegyzést a GateWorldön a Universe sorsával kapcsolatos új fejleményekről. Sok új dolgot nem tudtunk meg, de azért mindenképpen érdemes elolvasni.

Bár hatalmas a csend, Joe Mallozzi megnyugtatott minket, hogy a háttérben komoly munkálatok folynak a franchise megmentéséért. Most már szinte teljesen biztos, hogy harmadik évad nem lesz, sem a Syfy-on, sem másik csatornán. A fennmaradó lehetőségek között az alábbiak szerepelnek:

 • Egy sima film, ami többé-kevésbé lezárja a szálakat.
 • Egy több részes film sorozat vagy minisorozat, ami nagyjából az eredeti elképzelések szerint végigviszi a történetet.
 • Webizódok.
 • A youtube-ra feltölött videó, ahol a producerek egy asztal körül, koktélokat szürcsölve, a szereplők hangján elmesélik a történetet. Mindez némi vizuális effektekkel feldobva. 😀

Mallozzi becslése szerint az évadzáró időpontjára (május első fele) talán már lesznek konkrét információk a Universe sorsáról. Amenyiben lesz valamilyen folytatás, az évadzáró (02×20 – Gauntlet) remek kiindulási pont lesz. Amennyiben viszont nem lesz folytatás, úgy ez az epizód egy igazán keserédes befejezés lesz, ami után töprenghetünk majd, hogy vajon mi lett volna a folytatás.

A GateWorldös srácok mindenesetre bizakodóak, hiszen a producerek már bizonyították, hogy viszonylag alacsony költségvetésből is tudnak nagyszerű filmeket csinálni. Az biztos, hogy az MGM még nem adta fel a dolgot, mert bár néhány apróbb díszletet a napokban lebontottak, a legnagyobb díszletek, köztük a Destiny is, még mindig áll.

Az eredeti cikket elolvashatjátok a GateWorldön.

Posted 2011. március 4. by Nekomajin in Hírek, SGU, Történetvonalak

Tagged with ,

15 responses to “Hogyan tovább?

Subscribe to comments with RSS.

 1. Legalább még egy évad kellene az SGU rendes lezárásához, de inkább kettőre voksolnék.
  Biztosan nem értenek egyet velem sokan, de magasan a legtöbb lehetőséget hordozó széria, az ezt megelőzőekhez képest! Az első évadot nagyon elhúzták, de a második évad eddig nagyon jó és állítólag a második fele még jobb! Nagyon remélem, hogy valamilyen formában összehozzák a folytatást!

 2. Ma megnéztem a 11. részt. StormRage-nek teljesen igaza van. Nem akarok belemenni abba, hogy Amerikában hol tart az emberek felfogása és mi is az a nézettség, ami megfelel néhány nagyfejűnek, akik eldöntik a sorozatok sorsát, azonban látszik, hogy ebben is különbözünk itt Európában tőlük. Ez a sorozat nagyon jó és elgondolkoztató, még ha sci-fi-be csomagolták, akkor is. Sokkal magasabb szinten áll, mint az elődök(SG, SGA), magyarul önálló életre kelt, nem lenne szabadna abba hagyni. Érdemes lenne egy felmérést készíteni, hogy melyik az a korosztály, akik vevők az SGU-ra…

 3. Egy ilyen tökéletes világban a Firefly már a 10. évadnál tartana…

  Nagyon jó érveitek vannak, de azt az egyet nem szabad elfelejteni, hogy a csatorna a reklámokból él, már pedig a reklámok értékét a nézettség határozza meg. Ebbe nem nagyon lehet belekötni.
  Az persze már más kérdés, hogy milyen más műsorokkal versenyeztetik, és hogy hogyan számolják a nézettséget, mit vesznek bele, illetve hogy milyen más forrásokból jut még pénzhez a csatorna.

  Abban biztosak lehetünk, hogy ha marad pénteken, akkor lenne harmadik évad, viszont a Sanctuary-t kaszálják el.

 4. Nekomajin! Az “Ős jel”, amit feszegetnek és mindenhol ott van az Univerzumban, szerintem akkora ötlet, hogy nagyobbal még nem találkoztam. Sokkal több évadot megérdemelne, mint 3, vagy akármennyi….

 5. Egyetértek, szerintem is hatalmas potenciál van benne, DE:
  Ez csak úgy működne, ha valami iszonyatosan jó körítést csinálnának hozzá. A második évad már egészen jó, izgalmas, pörgősebb, látványosabb, de az első évad nagy része nagyon gyenge volt. Mi, mint hardcore rajongók, olyan részekben is találunk érdekes dolgokat, amik egyébként elég gyengék. Korábban 15 évadból ha 5 számomra unalmas részt össze tudtam volna szedni, akkor már nagyon megerőltettem volna magam. Most ez összejött egy évad alatt. De az átlag néző, aki nem rajongó, csak kapcsolgatja a TV-t, az nézi 10 percig, aztán elkapcsol, mert unalmas, lassú, folyik a nyál, nincs benne humor, sötét, rángatják a kamerát… Már pedig ezek a nézők adnák a nézettségi adatok legnagyobb részét. És akkor megint visszatérünk oda, hogy nézettség, reklám, pénz, pénz, pénz…

  Ugye, hogy mekkora ötlet volt az, hogy a Destiny a csillagkoronában tölti fel az energiakészleteit? De miért kellett erre elcseszni két egész részt? Sőt, miért kellett arra elcseszni majdnem másfél évadot, hogy kiderüljön a háttérsztori? A népnek akció kell, robbanás, űrcsata, idegenek, gonoszok, humor, és az, hogy ne legyen epilepsziás a rész végére a kamerarángatástól. Egészen biztos vagyok benne, hogy ha arról a szintről indultak volna, ahol most, az elmúlt 4-5 rész alatt tartanak, akkor most már a harmadik évadot forgatnák javában. És ez a készítők hibája, mert ha a sok nyálzás meg dráma helyett akciót csinálnak, akkor sokkal jobb lett volna az első évad is, annak is főleg az első fele. Én elhiszem, hogy a producereknek tetszett, hogy ilyen drámait, művészit csináltak, mert ilyen szempontból tényleg jó volt, de a közönségnek nem ez kell.

  Ettől függetlenül a Syfy-t semmi nem menti fel a bénázás alól. Ők is ilyen sorozatot akartak, Mallozzi többszr is leírta, hogy a csatorna vezetői kifejezetten örültek, amikor elmondták nekik az ötletüket. Akkor viszont legalább annyit tenniük kellett volna, hogy egy harmadik évadot biztosítanak, hogy le lehessen zárni a történetet. De ők inkább a pankrációt választották, mert az hozza a nézettséget és a reklámbevételeket. Csak semmi köze a scifihez…

 6. Teljes mértékben egyett értek…. mekkor témá már háttérsugárzásba-komplexitás-jel hatalmas ötlet meg universum ismeretlen része meg ha kiveséztek egy galaxist ugranak tovább van itt lehetőség csak az elején elkurták aztán szépen jöttek a kritikák meg a visszajelzések és egyből észbe kaptak… remélem valamit kitalálnak rá és majd ez a 10 rész nézettsége úgy megugrik és mégis meggondolják magukat. de most komolyan mi az a pankráció egy kupac szar hülyeség analfabéta primitív embereknek való szórakozás jó biztos van kivétel de szerintem ez jellemző mi a jó abba nem bunyó hanem ilyen mű szarság egy viccc és akkor inkább az mint a minőségi szorakoztatás

 7. Jason! Most mondtad meg a tutit. Pankrációs hülye szarság kell a hülye primitív analfabéta amerikaiaknak. Ezért nincs nézettség az SGU-nak.
  Véleményem szerint ha nem csak a hülye amerikai piacot vennék figyelembe, teljesen más adatokat kapnának.
  Csak hát az amcsik az isten, azt kell csinálni amit ők akarnak.
  Mallozziék nem hogy megpróbálnának pl európai társaságokat is. Nem igaz hogy nem látja benne senki a potenciált.
  Mindenki egekig magasztalja a BSG-t. Hát belenéztem és sztem egy nagy unalmas szar. Ennek bezzeg lesz új évad.
  😦 Az SGU fényévekkel jobb!!

 8. Na, akkor tisztázzunk pár dolgot.
  A: Nem az amcsi piacot nézik, hanem a Syfy nézi a saját érdekeit, mint mindenhol a világban. A sorozat költségvetésének egy elég nagy részét ők állták. Nem csak úgy megvették a készet, hanem belefizettek a gyártási költségekbe. Már pedig ők is csak egy kereskedelmi csatorna, akik reklámokból élnek. A reklámokat meg kevesebben nézik, ha a sorozatot is kevesebben nézik. Egy szint alatt már nyilvánvalóan nem lesz nyereséges a dolog.
  (Az persze más kérdés, hogy a nézettségi adatok csökkenésének az egyik, ha nem a legfőbb oka az, hogy elrontották a műsorrendet. A Syfy-nak néhány éve az lett a mániája, hogy egész évben saját gyártású sorozatokat akarnak adni. Ekkor vették ki az Atlantiszt a nyári műsorrendből, és ekkor találták ki ezt az évadközi szünetes hülyeséget is. Csak hogy a csatornának nincs annyi pénze, hogy ilyen sok sorozatot tudjon gyártani, ezért amint esik valaminek a nézettsége, azonnal megszűntetik, és valami mást próbálnak helyette.)

  B: Nem tudsz olyan nyugat-európai országot mondani, aminek a lakossága legalább megközelítené az USA lakosságát. Kanadában, ahol arányaiban tekintve majdnem háromszoros a nézettség, ez csak néhány százezer főt jelent, mert annyival kisebb Kanada lakossága. Az ilyen sorozatokat egyszerűen csak az USA-ban lehet elkészíteni, mert máshol nem lenne elég nagy nézettsége a gyártási költségekhez képest.
  Az, hogy látja a potenciált, és az, hogy van rá pénze, nagyon nem ugyanaz. Az SGU egy eléggé drága sorozat. Sok benne a CG, és sok a színész (köztük olyan nevek mint Carlyle meg Phillips, akik biztosan drágábbak, mint egy kezdő sorozatszínész). Ez nem olyan egyszerű dolog, hogy van benne potenciál vagy nincs.

  C: A BSG unalmas szar kijelentés erősen szubjektív, szóval ebbe ne menjünk bele! Viszont, néhány éve a BSG nagyon hasonlóan járt, mint most az SGU, és akkor meg azok a rajongók voltak mérgesek.

 9. Értem én ezt, Nekomajin, mindenki pénzből él, azonban, ha nézzük a letöltési adatokat világ szinten(persze, mindent én sem tudok, láttam orosz adatokat, észveszejtő!), akkor azért jelentősebb a nézettség, mint, ha minden elbutult amerikai nézné a sorozatot. Tudom, hülyeség ezen filózgatni, a csatornának nincs ebből igazán pénze, ha a világon 100 millióan letöltik hetente, de azért bizony elgondolkodhatnának azon, hogy miként tudnának ebből pénzt csinálni maguknak. Hiszen vannak erre próbálgatások több netes cégtől, ők miért nem teszik ezt? Azért feszegetem a fenti dolgokat, mert tényleg eredeti téma és a látvány, hiba lenne a sok beteg sorozat mellett befejezni örökre… Azon szoktam mosolyogni, hogy Cicmax-tól majdnem többen töltik le a szöveget hetente, mint a többi sorozatot összesen… Ez csak jelent valamit, nem?

 10. Persze, nyilván hatalmas nézettsége van világszerte, meg ami még lényeges, hogy rajongótábora is van, csak abból a Syfy nem jut pénzhez. A külföldi TV licence-ekből, DVD eladásokból, online (legális) letöltésekből csak az MGM kap pénzt. Csak a probléma az, hogy az MGM nem nagyon teheti meg azt, hogy legyárt egy sorozatot, és majd aztán eladja valaki(k)nek, mert az sokára térül meg. Ezért van az, hogy leforgattak két évad SGU-t, és nem készült el egyik tervezett film sem. Hiába jönne ki a film kb 3 epizód költségvetéséből, nagyon sokára térülne meg.
  Azt viszont én is kicsit érdekesnek találom, hogy nincs másik TV csatorna, ami a Syfy helyébe lépett volna. Persze a sok vizuális effekt meg a viszonylag nagy szereplőgárda mellett ez nem egy olcsó sorozat, de egy országos csatornán a nézettsége is biztosan nagyobb lett volna. Még akkor is, ha ez inkább egy rétegsorozat, nem egy akármilyen helyszínelők.
  Abban viszont bízok, hogy Brad Wright tudja, hogy mit csinál, mert eddig is nagyon tudta. Ráadásul az MGM-nek sem jó, ha teljesen leállít egy ekkora franchise-t. Azért 17 évad az 17 évad. Ez TV történelmileg is igen magas szám.

 11. Mindenesetre bizakodjunk.
  Én még abban is benne lennék hogy legálisan fizessünk a letöltött részekért, ha ezzel tudnám hogy megmenthető a sorozat. Tudom hogy biztosan így is felkerülne warez és torrent oldalakra, de szerintem az IGAZI rajongók megtennék ezt a sorozatért. Én legalább is biztosan.
  VAGY HÜLYESÉGET BESZÉLEK? 😦

 12. Nagyon sokan meg is veszik a DVD-ket, meg fizetnek a letöltésekért (iTunes, Hulu), csak két dolgot nem szabad elfelejteni.
  Egyrészt az iTunes/Amazon árak nem a magyar pénztárcához vannak szabva, másrészt meg magyar felirat (szinkron?!) nélkül ki fogja itthon megvenni? Persze ez most csak Magyarország, de összeszedsz pár ilyen kelet-európai országot, és máris jelentős méretű potenciális vásárlótömegnél tartasz.
  És a wareznak van még egy előnye, amiről általában nem szoktak beszélni, ez pedig a gyorsasága. Az, hogy az eredeti Syfy premierhez képest a kanadaiak meg az ausztrálok 2-3 nap késéssel kapják meg az aktuális részt, még teljesen rendben van. De Angliában például csak májusban(!) adják majd ezt a 10 részt, amikorra már simán vége lesz az egésznek. Egy rajongó se lesz, aki ezt megvárja, az összes le fogja torrentezni. És akkor ugye még nem is beszéltünk azokról az országokról, ahol még az első évadot se vetítették…

  DE! Azt még mindig nem szabad elfelejteni, hogy egyedül a rajongók nem tudnak eltartani egy sorozatot. Az emberek hajlamosak túlbecsülni a rajongók számát, és azt hinni, hogy ők egyedül képesek eltartani egy sorozatot, pedig nem. (Meg ugye hol kezdődik a rajongás? Ha megnézi az összes részt a TV-ben, vagy ha meg is veszi, utánaolvas, fórumozik, olvassa ezt a blogot 😛 ?) A többi néző meg nem fog fizetni a letöltésért, mert akkor inkább néz valami mást. Ezért van a reklám a TV-ben. A néző úgy fizet a műsorért, hogy megnézi a reklámokat.

  Ettől függetlenül az online terjesztés még mindig egy kalap szr, mert még ha az infrastruktúra jó is, akkor se használják ki rendesen. Nem tudom, mit vár az MGM, mikor az iTunes-re is több hét késéssel kerülnek fel a részek? Arról már nem is beszélve, hogy ez sok helyen nem is elérhető, meg az árak se igazodnak a helyi gazdasági viszonyokhoz.

 13. na, mindegy, sajna így vesznek el az eredeti ötletek a biznisz útvesztőiben…, majd újra feltalálják Eli-ékat pár év múlva. megnéztem a 12. részt is, döbbenet, mennyire jó kezd lenni. kár érte.

 14. Nekomajin! Én próbálok bizakodni, te meg minden szalmaszálamat elvágod? 🙂
  Ez a legbosszantóbb hogy tuti jók az új részek, és tudván tudjuk hogy nem tudjuk hogyan tovább. Ez baromi idegesítő.
  Mallozzi okos ember, hátha kiötöl valamit.

 15. Mallozzi már egy másik sorozaton dolgozik (nem Csillagkapu), szóval ő biztosan nem, de Brad Wright rajta van az ügyön. 😀

Neked is van véleményed? Ide pötyögd!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s