Tudtad-e? – Csillagkapu történelem   5 hozzászólás

A ’90-es évek első fele óta hosszú utat járt be a franchise a tavaly decemberi leállításig. Ebben a bejegyzésben áttekintjük a főbb állomásokat.

Az 1994-es Stargate mozifilm Roland Emmerich és Dean Devlin ötletéből született. A páros eredetileg trilógiát tervezett, de a terjesztési jogokat birtokló MGM stúdiónak más tervei voltak.
Jonathan Glassner és Brad Wright ötlete alapján elindult az első TV sorozat Stargate SG-1 címmel 1997-ben. A Showtime TV csatorna rögtön két évadot rendelt meg, és már a kirobbanóan sikeres első évad után újabb kettőt, így a készítőnek könnyű dolguk volt.

Glassner a harmadik évad után visszavonult az aktív showrunner szereptől, és a hátralévő évadokban kreatív munkatársként dolgozott. Ekkor azomban már feltűntek azok a személyek, akik a később Wright mellett a hátukon vitték a franchise-t. Robert C. Cooper már az első évadban is írt néhány részt, Carl Binder a harmadik évadban jegyzett egy epizódot, Joseph Mallozzi és Paul Mullie pedig a negyedik évad elején érkeztek, ahogyan Peter DeLuise is.
A Showtime 2002-ben, az 5. évad után lefújta a sorozatot, de szerencsére az akkor még Sci Fi Channel néven futó csatorna megrendelte a hatodik évadot, így a történet folytatódott. De sajnos Michael Shanks nélkül, aki kiszállt, mert más filmekben szeretett volna szerepelni. Az ő helyére érkezett Corin Nemec, és ezzel megtörtént az első főszereplő csere a franchise történetében. Az évad végén pedig először történt meg, hogy a készítők nem voltak biztosak a folytatásban, ezért a megszokott cliffhangerek helyett egy olyan epizódot készítettek, ami lezárásként is működött volna.

A történet az Abydoson kezdődött, és ott is ért volna véget, de a csatorna megrendelte a hetedik évadot, így a kaland folytatódhatott. Mivel Shanks visszatért, Nemecnek sajnos mennie kellett. A folytatás most sem volt biztos, ezért a készítők először nyúltak ahhoz az eszközhöz, hogy megölnek egy főszereplőt. Teryl Rothery karaktere esett áldozatul a bizonytalanságnak, viszont az évad végén már az asztalon volt a Stargate Atlantis terve, így az évadzáró egyben a lehetséges új sorozat felvezetéseként is szolgált.
A nyolcadik évad több változást is hozott. Don S. Davis az előző évad végén távozott, Richard Dean Anderson pedig csak kicsit hátrébb lépett, hogy több időt tölthessen a családjával. Az évadzárót megint úgy írták meg, hogy az akár a sorozat utolsó epizódja is lehet.
Wright és Cooper összehozták az új sorozatot, de mivel a kettő párhuzamosan futott, költségcsökkentés okán a korábbi 22 rész helyett csak 20-at rendeltek mindkettőből.
Míg az Atlantis második évadja Jason Momoa révén csak egy főszereplő váltást hozott, addig az SG-1 teljesen megújult. Új történetszál és részben új főszereplők kerültek a franchise-ba. Ben Browder és Beau Bridges a két távozó főszereplő helyét vette át, Claudia Black pedig előbb csak visszatérő szereplőként jelent meg újra. A készítők azt is fontolgatták, hogy Stargate Command címmel új sorozatot indítanak, de végül erről letettek.

A két sorozat így még két évig futott egymás mellett, egymást erősítve, időnként crossover epizódokkal átszőve, ám a tizedik évad második felének a forgatásán érkezett a hír, hogy nincs tovább. Mallozzi szerint a stáb hosszú idő után először volt arról meggyőződve, hogy biztos a folytatás, de szerencsére még volt idejük átírni az évadzárót, hogy a tervezett cliffhanger helyett rendes befejezés legyen. Nem sokkal később érkezett a hír, hogy az MGM engedélyt adott két DVD film elkészítésére, amivel lezárhatják a két futó történetszálat.
Ez viszont az Atlantis negyedik évadában is komoly változásokat okozott. Egyrészt Torri Higginson helyét Amanda Tapping vette át, másrészt a felszabaduló költségvetésből kicsivel több jutott, így minden eddiginél látványosabb epizódokat készítettek.
Az ötödik évad újabb változást hozott a főszereplők terén. Amanda Tapping az új sorozata, a Sanctuary miatt kiszállt, a helyét pedig Robert Picardo vette át. Jewel Staite mellékszereplőből főszereplővé vált, Paul McGillion pedig a rajongók legnagyobb örömére egy évad kihagyás után visszatérő szereplőként jelent meg újra. Az évad végén a készítők úgy gondoták, hogy vagy lesz egy hatodik évad, aztán lehúzzák a rolót, vagy egy új sorozatot indítanak, amivel újabb évekig folytathatják. Az ideális az lett volna, ha egy évig a két sorozat párhuzamosan fut, de ez végül nem valósult meg.

A Stargate Universe 2009-ben, kihagyás nélkül debütált. A háttérben közben két újabb DVD film munkálatai folytak. A készítők reménykedtek benne, hogy a Universe mellett évente egy-egy SG-1 és Atlantis filmet tudnak forgatni, de a gazdasági válság miatt a filmek tervei a fiók mélyére kerültek.
A Universe második évadának indulásakor úgy tűnt, hogy a helyzet rendeződik, és talán mégis elkészülnek azok a filmek, de a Syfy ennek is keresztbe tett, amikor tavaly decemberben lefújta a sorozatot. Egy ideig még volt remény a Universe folytatására valamilyen formában, de néhány hete bejelentették, hogy itt a vége.
Wright legvégső ötletként egy olyan filmet tervezett, ami mindhárom sorozatot összefogja, de végül ebből sem lett semmi.

A történetnek tehát jelenleg itt van vége. Hogy lesz-e valaha folytatás, azt nem tudni.

Reklámok

Posted 2011. május 11. by Nekomajin in Rovatok, Tudtad-e?

Tagged with , , ,

5 responses to “Tudtad-e? – Csillagkapu történelem

Subscribe to comments with RSS.

 1. 😥 De szép összegzés…

 2. Neko én teljesen egyetértek azzal, amit egy korábbi posztodban (vagy kommentben) írtál, hogy ott van a Star Trek példája, ahol lehetett több év kihagyás után sikerrel folytatni egy témát. Igaz, hogy gyökeres változások mentek végbe mind a történet/világ/szereplők tekintetében, de ha azt nézzük, hogy az a franchise mivé nőtt ki, mindenképpen jó döntés volt folytatni.
  Szóval én biztos vagyok benne, hogy egyszer valakinek fel fog tűnni, hogy volt itt egy igencsak sikeres valami, nyúljunk hozzá ismét (lásd a mostanában futott sorozat-remakeket). Lehet, hogy nem az SGU folytatása lesz, hanem valami egészen más, de ahogy az eddigieket, azt is valszeg szeretni fogjuk. 🙂

 3. Pont ezért örültem én a teljesen más hangulatú SGU-nak annak ellenére, hogy az Atlantisznak vége lett. Szerintem a franchise-hoz, az egészhez nagyon sokat hozzátett. És a leginkább azért sajnálom, hogy vége lett, mert bármennyire is imádom a másik két sorozatot, a kettőben együtt nem volt annyi (pozitív) WTF dolog, mint a Universe két évadában. És bárhogy szidják még mindig egyesek, a második évad, annak is főleg a második fele, hihetetlenül jó lett. A sok apró dolog, ami a részek során egyre inkább összeáll, ellensúlyozza azokat a hiányosságokat, amik a másik két sorozatban megvoltak.
  Egy fórumon már említettem az “új Firefly” dolgot, és bár kicsit erősnek érzem a kettőt összehasonlítani, mégis lehet, hogy az lesz belőle.
  Mindenesetre ez a kényszeredett befejezés a lehető legjobb abból a szempontból, hogy esetleg pár év múlva mégis csak folytassák, akár egy teljesen másik szereplőgárdával. (Amit mondjuk sajnálnék, mert amennyire száraz némelyik főszereplő, annyira zseniálisak az állandó mellékszereplők.)

 4. Pedig az első évad első fele nagyon gyengus volt. Az Air 3 részben és a 5-6. rész… Ezeket nagyon nem így kellett volna. De az évad második fele és főleg a második évad már egyre jobb és jobb lett.

  Az SGU koncepciójában is más, nem lehet összehasonítani a korábbi sorozatokkal. Ettől függetlenül értékes tagja a franchise-nak.

  Én is remélem, hogy lesz még valamikor valamilyen formában folytatás. Mert mint tudjuk: “Whenever a gate closes, a hyperspace window opens.” ^.^

 5. Lehet, hogy történetileg meg megvalósításban gyenge volt, de akkor még hozta a nagyon magas nézettséget.

Neked is van véleményed? Ide pötyögd!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s