A színfalak mögött Joe Mallozzival, 1. rész   Leave a comment

A mai bejegyzésben az SG-1 4. évadával kapcsolatos történeteket olvashattok.

04×01 – Small Victories
Az epizód eleji jelenetben, amikor az orosz katonákat megtámadta az életben maradt Replikátor, elhangzott egy “belső tréfa”. Az egyik katona megkérdezte, hogy mi ezt a hang, mire a másik azt válaszolta neki, hogy valószínűleg az a bogár az előző epizódból. A beszélgetéshez nem készült angol felirat, mert a készítők meg akarták tartani ezt a viccet a rajongóknak.
Ennél is mókásabbak viszont azok a kivágott jelenetek, amikben Thor egy kávét kért, vagy amiben le akarta pisszegni Cartert, és ezért kapott tőle egy pofont. 😀

04×02 – The Other Side
Mallozzi emlékei szerint igen csak le volt nyűgözve, hogy Wright és Cooper meg merték húzni azt, hogy O’Neill az epizód végén szándékosan megölte az Eurondai parancsnokot.

04×03 – Upgrades
Ennek az epizódnak a forgatókönyve sokat változott a megírástól a forgatásig. Eredetileg sokkal komolyabb volt, de az átírások során egyre vidámabb és derűsebb lett. Mallozzi kedvenc jelenete az, amikor a szereplők felkenődnek az erőtérre, és az arcuk eldeformálódik. A forgatáson átlátszó műanyagfóliát használtak, és arra vitték fel utólag az erőtér effektjét.

04×04 – Crossroads
Az erdeti ötlet szerint az epizód végén Teal’c megbosszulta volna Shan’auc halálát, de Brad Wright javaslatára végül futni hagyták Tanith-ot.
Ugyanebben az epizódban volt eredetileg egy utalás arra, hogy Teal’c Jaffa szokások szerint elvált a feleségétől, de ez végül nem került bele az epizódba.

04×05 – Divide and Conquer
Ez volt az az epizód, ami talán a legjobban megosztotta a romantikus érzelmű rajongókat, hiszen Martouf meghalt, O’Neill és Carter pedig végre “hivatalosan” is bevallották egymásnak az érzelmeiket.

04×06 – Window of Opportunity
Ez az epizód eléggé nehezen állt össze, végül mégis a rajongók egyik legnagyobb kedvence lett. Mivel a történet túl rövid volt, plusz jeleneteket kellett beszúrni, viszont pont azoktól lett olyan jó ez az epizód. A zsonglőrködés, Teal’c sorozatos balesetei az ajtóval, Jack bringázása és agyagozása, és a csók is ezek közé tartozott, de a legjobban a golfozás tetszett nekik, mert már régi vágya volt az íróknak, hogy a szereplők egyszer a kapun keresztül golfozzanak.
Meg kell jegyezni, hogy külön odafigyeltek arra, hogy Jack előbb beadja a leszerelési kérelmét, és csak aztán csókolja meg Cartert, mert nem akarták, hogy a légierő tanácsadói megszólják őket. 🙂

04×07 – Watergate
Ezzel az epizóddal kapcsolatban az az emlék került elő, hogy Paul Mullie egyszerűen nem volt hajlandó elfogadni, hogy valaki képes egyenesen állva megfagyni, hiszen ha fázik, össze kéne kuporodnia, hogy melegítse magát.

04×08 – The First Ones
Az epizód írójának és rendezőjének, Peter DeLuise-nak az irodája szemben volt Mallozzi irodájával, így mindig tanúja lehetett annak, hogy DeLuise milyen szívesen játszott a stábtagok gyerekeivel. A kölykök is állandóan benéztek hozzá, ha a forgatáson jártak, egészen addig, amíg Mallozzi el nem kezdte szuperhős figurákkal díszíteni az irodáját… 🙂

04×09 – Scorched Earth
Ennek az epizódnak a forgatókönyve volt az első, amit Mallozzi és Mullie írtak. (Bár a Window of Opportunity hamarabb került adásba.) Az első emlék a befejezéssel kapcsolatos. Az eredeti elképzelések szerint Daniel meggyőzte volna Lotant, hogy robbantsa fel a hajót, ezzen semmisítse meg a Gadmeer fajt, és hagyja meg a bolygót az Enkaraiaknak.
A másik emlék sem sokkal vidámabb, hiszen azzal kapcsolatos, hogy O’Neill feláldozta volna Danielt az Enkaraiak megmentéséért. Az epizód végén Jack bocsánatot kért volna Danieltől, de a két színész úgy érezte, hogy az eredeti szöveg nem túl jó, és azt ígérték, hogy majd ők kitalálnak valami jobbat. Erről viszont elfelejtkeztek, így nem került bele az epizódba.
Nagy lecke volt ez Mallozzinak, aki ezután mindig írt alternatív szövegeket is, ha látta, hogy valamelyik színésznek nem tetszik az eredeti.

04×10 – Beneath the Surface
Az eredeti elképzelések szerint több romantikus jelenet lett volna az amnéziás O’Neill és Carter között, de Amanda Tapping túl soknak érezte a korábbi vallomás és a csók után, így végül ezeket kihúzták.

04×11 – Point of No Return
Az epizód alapötlete néhány összeesküvésekkel foglalkozó weboldal alapján alakult ki, amik szerint a csillagkapu valóban létezik, és az egész sorozat csak a katonaság fedőakciójának része.
Az eredeti elképzelések szerint valahogyan bizonyítani akarták, hogy Martin tényleg földönkívüli. Volt egy ötlet, hogy az epizód utolsó jelenetében mozgassa furcsán a füleit, de végül lemondtak róla. 😀

04×12 – Tangent
Az epizód forgatókönyvét egy amerikában híres scifi író, Michael Cassutt írta. Már az első vázlat olyan jó volt, hogy ha akartak se tudtak volna belekötni.

04×13 – The Curse
Ez az epizód volt az első tapasztalata Mallozzinak a TV csatornák “mutass meg mindent” műsorajánlójával kapcsolatban. A reklám ugyanis tartalmazta azt a jelenetet, amikor az epizód végén Osiris a kara kesh-ével rálőtt Danielékre, így mindenki tudhatta, hogy Sarah lesz Osiris gazdateste.
Ez tulajdonképpen akkora epic spoiler volt, hogy egészen az SGA 4. évadáig kellett várni, hogy felül tudják múlni. Akkor a Kindred első részének ajánlójában lőtték le a poént, hogy Beckett visszatér. (Bár a német csatornának is sikerült nagyot alkotnia, amikor a Forever in a Day című epizódnak a “Sha’re halott” címet adták.)
Anna-Louise Plowman viszont olyan jól játszotta Osiriszt, hogy már akkor biztos volt, hogy a karaktere később is szerepelni fog.

04×14 – Serpent’s Venom
Erről az epizódról csak egy emlék jutott eszébe Mallozzinak. A menő kínzóbot, ami most éppen a garázsát díszíti.

04×15 – Chain Reaction
Ez az epizód egyike volt azon keveseknek, amiben jobban megismerhettük Hammondot. A karaktert alakító Don S. Davisnek is ez volt az egyik személyes kedvence.

04×16 – 2010
Egy kiváló lehetőség arra, hogy megöljék a főszereplőket, és az eredetileg trilógiának tervezett Aschen szál első része.

04×17 – Absolute Power
A színészek általában szeretnek rossz fiúkat játszani, úgyhogy Michael Shanks is élvezte ezt az epizódot. Moszkva elpusztítása eléggé merész húzás volt, de úgy gondolta, hogy úgysem kerül majd be az epizódba. Bekerült. Az viszont nem, hogy Teal’c kísérletezés áldozata lett. A vérét felhasználva próbálták működésre bírni a Goa’uld technológiákat.

04×18 – The Light
Mallozzi szerint az évad egyik leggyengébb része.

04×19 – Prodigy
Mallozzi szerint szintén egy gyenge epizód, mert Jennifer Hailey karaktere eredetileg egy Carter junior akart lenni, de végül egy kiállhatatlan szereplő lett belőle.

04×20 – Entity
Ennek az epizódnak az volt az érdekessége, hogy Daniel békés állásfoglalásával ellentétben ezúttal O’Neill katonai hozzáállása lett volna a helyes.

04×21 – Double Jeopardy
Az epizód különlegessége, hogy Michael Shanks rendezte. Mallozzi elmondása szerint a sok akciójelenet még egy tapasztalt rendezőnek is kihívás lett volna, de Shanks annak ellenére nagyot alkotott, hogy először ült a rendezői székben.

04×22 – Exodus
“Komolyan, milyen gyakran tudsz felrobbantani egy napot? Szóval ha lehetőséged van rá, megteszed!” 😀
Mallozzi kedvenc jelenete ebből az epizódóból az, amikor kieresztik a kaput a Ha’takból, majd a rakéták pozícióba állítják, és elindul a csillag felé.

Így az évad végén még egy kutyás történetet meg kell osztanom veletek. Nem titok, hogy Mallozzi nagy kutyabolond, és a kutyáját sokszor magával vitte az irodájába munka közben. Ilyenkor Jelly általában a kanapén feküdt, vagy a folyosókon mászkált.
Történt egyszer, hogy Michael Shanks azzal nyitott be Mallozzi irodájába, hogy Jelly megette a szendvicsét. Amíg ő egy forgatókönyv olvasásával volt elfoglalva, Jelly észrevette a szendvicset, és úgy gondolta, hogy az az övé.
Egy másik alkalommal pedig kiszökött az épületből. Mallozzi már vagy húsz perce kergette, ki volt merülve, és már nem tartotta viccesnek, mikor Richard Dean Anderson kilépett az egyik épületből. Jelly az első hívásra odaszaladt hozzá, és az ölébe ugrott. 🙂

Források:
http://josephmallozzi.wordpress.com/2011/04/23/april-23-2011…
http://josephmallozzi.wordpress.com/2011/04/24/april-24-2011…
http://josephmallozzi.wordpress.com/2011/04/25/april-24-2011…
http://josephmallozzi.wordpress.com/2011/04/26/april-26-2011…
http://josephmallozzi.wordpress.com/2011/04/27/april-27-2011…

Reklámok

Posted 2011. július 10. by Nekomajin in A színfalak mögött, Rovatok

Tagged with

Neked is van véleményed? Ide pötyögd!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s