SGU: TVTS – 2. rész   5 hozzászólás

Következzen a második rész összefoglalója.

SGU: A virtuális harmadik évad
2. rész: Amiben hiszel

http://www.philotic.com/stargate/

Az előző részekben

A Destiny három éves utazása véget ért. A legénység felébredt a sztázisból. Az évek alatt sok minden történt. A Földet megtámadták, a világvárosok romokban vannak. A kék idegenek a Destiny fedélzetére jutottak. Eli pedig valahogyan egy mesterséges bolygóra került.

És most a folytatásban

Az epizód egy montázzsal indít. A legénység éli a mindennapokat. Chloe és Rush a “gondolkodós” folyosón körmölnek, Brody és Volker a központi irányítóteremben bütykölnek valamit, A gyengélkedőn pedig Park szemét kezelik.
A montázs alatt Scott hangját halljuk:
“Mindennek megvan a maga ideje. A születésnek és a halálnak. Az ültetésnek és a betakarításnak. A gyilkolásnak és a gyógyításnak.”
Közben már a bolygót látjuk, ahogy a legénység a kék idegenek hajóin dolgozik. Chloe és Rush a sztázisfülkén dolgozik, amiben Eli alszik.
“Az Úr mindent gyönyörűnek teremtett…”
A kamera Eli arcára közelít. Békés, nyugodt, boldog.
“…ezért nem is tehet jobbat az ember, mint hogy élvezi a munkáját, mert ez az ő sorsa. Mert ki tudja, mi történik azután?”
Eli szemei hirtelen kinyílnak.

Főcím

Az obeliszk belsejében lévő teremben vagyunk. Rush az egyik konzolon dolgozik, Chloe pedig a levegőbe vetített szimbólumokat olvassa. A kijelző hirtelen megváltozik, sok minden vörös lesz rajta. Beindul egy motor, és egy hessenés kíséretében leemeli a sztázisfülke tetejét. Eli felébredt, és mosolyog.
Chloe természetesen megörül, Rush viszont vizsgálgatni kezdi, mert nem biztos benne, hogy tényleg ő az. Eli elmondja nekik, hogy a bolygó építői (akiket ő Eloi-nak hív) álmában jöttek el hozzá, és elhozták őt ide. Közben látta az egész univerzumot. A fenséges, gyönyörű és félelmetes univerzumot. Megmutatták neki, hogy sötét dolgok folynak odakint, és elmondták, hogy még találkozni fognak az utazás során.
Mivel nem működnek a rádiók, Rush el akarja küldeni Chloét, hogy szóljon az ezredesnek, de Eli maga indul el a kijárat felé. Rush marasztalni akarja, hogy megfejtsék a titkokat, de Eli folytatni akarja az utazást.
Vágás után a Destiny-n vagyunk. A kék idegenek kivágtak egy darabot a burkolatból, és kialakítottak egy hangárt a siklóik számára. Az erőtér megakadályozza a levegő kiszökését, de a hajók közlekedni tudnak rajta keresztül. Az idegenek hátrahagytak vagy tíz siklót.
Young és Scott várják a hangárban a visszatérő Eli-t. Kölcsönösen üdvözlik egymást.
A folyosón sétálva Eli elmeséli, hogy talán a 18. napon történhetett. A konzolokon dolgozott, hogy jobban megértse a sztázisfülkék működését, de már annyira ki volt merülve, hogy elájult. Ekkor jöttek el érte az idegenek, és elvitték különböző helyekre, és megmutattak neki különböző dolgokat. Úgy gondolja, hogy nem jelentenek fenyegetést, hiszen akkor már nem is élnének, csak jobban meg akarják őket ismerni.
A beszélgetést Brody zavarja meg a rádión keresztül, aki közli, hogy a rendszerek nagy részét újraindították, így a kommunikációs köveknek is működni kellene. Young szintén rádión értesíti Wray-t, hogy találkozzanak a “kő” szobában.
Egy pillanatra újra a bolygón dolgozó csapatokat látjuk. A kamera a terminált mutatja, amin korábban Chloe dolgozott. A kivetített visszaszámláló megáll.
Újra a Destiny-n vagyunk. Young megérkezik a “kő” szobába, Wray már várja. Rövid beszélgetés után ráhelyezeik a köveket a berendezésre.
A Hammond fedélzetén O’Neill elsüti a szokásos testcserés poénjait, majd közli Wary-jel, hogy le van tartóztatva. Wray tiltakozni kezd, mire O’Neill pisztolyt szegez a fejéhez. Két katona érkezik, megbilincselik és elvezetik. Ezután Young felé fordítja a pisztolyt. “-Most már csak azt kell megtudnom, hogy maga is a felelősök között van-e.”

Reklám

Visszatérünk az előző jelenetbe. O’Neill végül elteszi a pisztolyt, mert nem akarja megölni a katonát, akinek a testében van Young. Egy hosszú párbeszéd kezdődik, amiben O’Neill elmondja Youngnak, hogy a Lucian szövetség támadta meg a Földet. A Pentagonba csapódó tel’tak csak elterelés volt. Miközben a sebeiket nyalogatták, még több naquadah-bombát szállító hajó érkezett, de három évig rejtve maradtak. Csak néhány nappal ezelőtt robbantották fel a világvárosokat. Miután kitört a pánik, és a vezető államok az összeomlás szélére kerültek, az IOA vezetője, Carl Strom bejelentette, hogy szeretne az “Egyesült Földi Kormányzat” vezetője lenni, és hogy szövetségre akar lépni a Lucian szövetséggel, hogy kiépítsenek egy emberközpontú hatalmi centrumot a galaxisban. Ekkor Youngnak támad egy ötlete, hogy hogyan tudnának beszivárogni a szervezetbe.
Vágás után a Destiny hídján vagyunk. Rush a parancsnoki székbe ül, Scott mellette áll, Brody és Volker pedig a terminálokon dolgoznak. Brody egy hatalmas energiakitörést és szeizmikus aktivitást észlel a bolygó felszínéről. Scott elrendeli a bolygó azonnali evakuálását.
Az obeliszk remegni kezd, és a belsejéből kirohanó emberek látják, ahogy egy hatalmas fehér fényoszlopot lövell az űrbe. A sugárnyaláb eltalálja a Destiny-t, és úgy tűnik, hogy azonnal darabokra robban, de nem történik semmi. Ahogy a hajó emozog, a sugár követi.
Vágás, TJ-t látjuk a gyengélkedőn, ahogy a felszerelését katalogizálja. Egy pillanatra ragyogó fehérség tölti be a szobát, majd bekapcsol egy szívmonitor. TJ meglepődik, mert az eszközön egy nagy címke van “Elromlott. Javíthatatlan.” felirattal. Ahogy körbenéz látja, hogy minden berendezés életre kelt, azok is, amik el voltak romolva.
Vágás, Greert látjuk a fegyvertárban, ahogy a fegyverét tisztítja. Egy pillantra ragyogó fehérség tölti be a szobát, majd fémes hangok halladszódnak az ajtó mögül. Greer benyit az ajtón, és meglepődik.
A hídon vagyunk. Young érkezik, Scott fülébe súg valamit, mire az elhagyja a hidat. Young jelentést kér. Brody közli vele, hogy valami csoda történt. Az energiatárolók teljesen feltöltődtek, az elromlott gépek újra működnek, és egy csomó új fegyvert is találtak. Közben Kino felvételeket mutatnak Youngnak, aki fel is ismeri az új fegyvereket. Ős drone-ok. Olyanok, mint az Atlantiszon, csak régebbi modellek.

Reklám

Varro szállásán vagyunk. Young beszélget vele, Scott az ajtóban áll. Varro elmondja, hogy miért akarta a Lucian szövetség megtámadni a Földet:
Nem sokkal azután, hogy a Tau’ri csatlakozott a harchoz, legyőzték a Goa’uldokat, de a Tau’ri rászabadította a galaxisra az Ori-t és a Wraith-t, akikkel azóta is háborúban állnak. De a Tau’ri csak pár kiválasztottat küld a csatába, a többiek elől pedig eltitkolja az igazságot. A Tau’ri robbantotta ki a háborút, de nem ők vívják meg azt. A Lucian szövetség azért támadta meg a Földet, hogy felszabadítsák az embereket, mint ahogyan őket is felszabadították a Goa’uldok elnyomásából. Viszont ők csak katonai célpontokat támadnak, a civileket nem. Ami most történt, az terrorista akció volt, és ő is elítéli. Azért segített hatástalanítani a naquadah-bombát is, mert ő nem ilyen harcmodorra esküdött fel. Számtalanszor bizonyította már a hűségét Youngnak, és bár még mindig a szövetség tagjának tartja magát, a terroristák mellett nem fog kiállni.
Ekkor vesszük észre, hogy az ajtóban valójában O’Neill áll Scott testében. Varro átment a teszten.
Vágás után a központi irányítóteremben vagyunk. Eli és Rush a termináloknál dolgoznak. A kamera a képernyőre irányul, ami azt mutatja, hogy a tárterület üres. Nem találják Ginnt és Amanda Perry-t. Közben megérkezik Chloe, de csak csendben figyeli őket. Mindketten egyre mérgesebbek lesznek, ahogy Eli elmondja az elméletét. Szerinte az Eloi vitte el a két nőt, ahogyan TJ babáját is, és őt is, mikor nem tudta megjavítani a sztázisfülkét. Rush nem érti, hogy mitől kezdett el ennyire hinni Eli, és azt gondolja, hogy csak simán kitörölték őket, mert úgy gondolták jónak. Ezután Rush mérgében elrohan, Eli pedig sétálni indul Chloéval.
A folyosókon sétálgatva Eli elárulja, hogy ő küldte a Kinót, ami elvezette Chloét a kövekhez. Amikor sztázisban volt, az Eloi megmutatta neki a pusztítást a Földön. Meglátogatta az anyját is, és látta, hogy Chloe anyja is biztonságban van. (A beszélgetésből kiderül, hogy a legénység még nem tud a történtekről.) De az Eloi többet akart tudni az emberekről, Eli pedig Chloét választotta az embersége miatt, hiszen ezt már többször értékelték. De annak ellenére, hogy őt is azért mentették meg, amit a legénység érdekében tett, úgy érezte, hogy valami nincs rendben. Mintha csalódottak lennének.
És ebben a pillanatban Eli-nak eszébe jut valami, és azonnal a hídra rohannak.
A hídon Brody éppen észrevesz valamit az egyik kijelzőn. Ahogy kinéznek az ablakon, látják, hogy egy idegen hajó ugrik ki az FTL sebességből. Majd egy újabb, és még több, míg végül már nem is tudjuk őket megszámolni.

Reklám

Azt látjuk, hogy több ezer különböző méretű és alakú hajó áll szemben a Destiny-vel az űrben. A hídon kisebb fejetlenség uralkodik el, mert nem értik, hogy hogyan jelenhetett meg egyszerre ennyi különböző faj hajója ugyanott.
A kamera körbejárja a hajókat, így újra láthatjuk, hogy milyen sokféle van köztük. A sok hajó közül kettőt látunk részletesebben is. Az egyik fekete, a Destiny-hez hasonló méretű és alakú, de szögletes. Gonosznak tűnik. A másik fehér, teli fényekkel és görbületekkel, és olyan, mintha nem is teljesen ebben a dimenzióban lenne.
Vágás, a “kő” szobában vagyunk. Egy katona kíséri be Varrót, aki megérinti az egyik követ.
Vágás, a Hammond fedélzetén vagyunk. O’Neill és Mitchell már várják. Mitchell ellenségesen fogadja Varrót, és azt kérdezi tőle, hogy mégis hogyan lesz a segítségükre, mire Varro megkérdezi, hogy hallot-e már a Lucian harci nyelvről.
Vágás, újra a Destiny hídján vagyunk. Az ablakon keresztül látjuk, hogy a hajók között mozgolódás van. Kisebb siklók közlekednek a hajók között.
Brody elfog néhány jelet a hajók felől. Felfedezik, hogy kommunikálnak egymással. Ebben a pillanatban érkezik meg Eli és Chloe.
Vágás, látjuk, ahogy az ijesztő fekete hajó kilép a formációból, és a Destiny felé közelít. A legénység is észleli ezt, és felkészítik a pajzsot és a fegyvereket. Eli megjegyzi, hogy elég fegyverük van ahhoz, hogy elpusztítsák az egész szemben álló flottát. Rush közben az egyik terminálnál dolgozik lázasan, és észreveszi, hogy elég energiájuk van ahhoz, hogy tárcsázzák a kilencedik ékzárat.
Vágás, a Földet látjuk az űrből, majd a kamera berepül az atmoszférába, és a nevadai sivatag fölött áll meg.
Vágás, az 51-es körzet egyik irodájában vagyunk. Varrót és Mitchellt látjuk belépni az ajtón. Miután Mitchell bemutatja Varrót a többieknek, a kamera körbefordul a szobában, mi pedig meglátjuk az ismerős arcokat. A legjobbak legjobbjait. Teal’c, Carter, Vala, McKay, Ronon, Sheppard és a többiek. Mindannyian másként reagálnak Varro érkeztére. Vala csábosan mosolyog. Carter és McKay távolságtartóan néznek rá. Ronon agresszíven bámulja. Sheppard Ronont nyugtatja. Teal’c felhúzza a szemöldökét…
Vágás után újra a közelítő fekete hajót látjuk. A hídon a legénység azon vitatkozik, hogy támadjanak, vagy tárcsázzák a Földet, de akkor nem marad elég energiájuk a pajzs fenntartására. Young éppen rábólint a tárcsázásra, mikor Eli közbeszól. Felhívja a figyelmüket arra, hogy bár ők elmenekültek a robothajók elől, a hátrahagyott galaxisban az emberek (a saját leszármazottaik) azóta is velük harcolnak. Most viszont van annyi energiájuk, hogy tárcsázzák az összes csillagkaput abban a galaxisban, és a beprogramozott drone-okkal egyenként leszedjék a robothajókat irányító anyahajókat.
Egy pillanatra látjuk, hogy a fekete hajó, már majdnem elérte a Destiny-t.
Park és TJ is megérkeznek a hídra, és végül sikerül meggyőzniük Youngot, hogy mi a helyes cselekedet. Mivel Rush már beprogramozta a drone-okat és a csillagkaput is, csak meg kell nyomnia a gombot.
Vágás, a kapu teremben vagyunk. Látjuk, ahogy a kapu tárcsáz, megjelenik az instabil örvény, néhány drone átrepül az eseményhorizonton, majd a kapu lekapcsol. Aztán az egész kezdődik előlről.
Vágás, és Novust látjuk. A bolygó körül keringő csillagkapu megnyílik, a drone-ok kirepülnek belőle, és elpusztítják a robothajókat.
Vágás, egy másik bolygót látunk. A kapu megnyílik, a drone-ok kirepülnek az atmoszférából, és elpusztítják a robothajókat.
Vágás, egy újabb bolygón embereket látunk menekülni a robothajók elől. (Néhányat talán fel is ismerünk a második évadból.) A hajók hirtelen lepotyognak a földre, az égen pedig egy hatalmas robbanás látható. Egy lány kiált az ég felé. “-Igazuk volt! A tekercseknek igazuk volt! A Destiny visszatért, hogy megmentsen minket!”
Vágás, a kapu teremben vagyunk. Látjuk, ahogy a kapu lekapcsol.
A hídon vagyunk. Rush nem tudja biztosan, hogy működött-e, hogy minden anyahajót elpusztítottak-e, de Park az örök optimizmusával mindenkit meggyőz.
A Destiny energiaraktárai kimerültek, de a fenyegető flotta is útnak indul. Az űrből látjuk, ahogy a hajók egyesével FTL sebességre és a hipertérbe ugranak, és pár pillanat múlva már egyedül vagyunk. Az egész egy teszt volt.
Vágás után egy zenés montázs kezdődik, ahogyan a korábbi epizódokban is történt. (Jon Anderson & Vangelis – I’ll find my way home) Az egész legénység a kapu teremben gyűlik össze. Young elmondja nekik, hogy mi történt a Földön. A kamera az emberek arcát mutatja. Rush arcán beletörődő higgadság látszik. Scott próbálja visszafogni az érzelmeit, elvégre ő egy katona. Chloe magányosabb, mint valaha. Eli védelmezően néz Chloéra, de közben könnycseppek gördülnek le az arcán a történtek miatt. Park Greer karjaiban zokog. TJ szomorú, de reménykedik, hogy talán újra láthatja a babáját. A kamera látószöge kitárul, hogy egyben láthassuk az egész legénységet. Varro TJ kezét fogja, majd a többiek is megfogják egymás kezét, hogy részvétet nyilvánítsanak egymásnak.
Vágás, a kamera a Destiny-t mutatja, ahogy elhagyja a bolygót, és elindul a nem túl távoli következő galaxis csillagtengere felé.

Epilógus

Eli egyedül ül a szállásán, olvasgat valamit, amikor kopognak. Ajtót nyit, hogy beengedje Chloét, aki egy gyümölcsöt hozott neki. Még le sem ül rendesen, mikor megint kopognak. Young lép be egy bögre kávéval. Scott egy szelet csokit hoz. Varro, Greer és Park pedig egy tortát. Lassan minden főbb szereplő megjelenik valami kis ennivalóval. Végül Brody érkezik egy kis pálinkával, amiből gyorsan tölt is mindenkinek.
Young pohárköszöntőt mond: “Eli, még meg sem köszöntük, amit értünk tettél. Eli-ra!”
Rush: “A küldetésre!”
Chloe: “A Destiny-re!”
Varro: “A Földre!”
TJ: “Az Eloi-ra!”
Eli: “Az univerzumra!”

Itt a vége a mai résznek. Jöhetnek a vélemények! 🙂
Most is kérek mindenkit, aki már olvasta az epizódot, hogy ne spoilerezzen a következő részekből!

Posted 2011. december 24. by Nekomajin in Fanfiction, Rovatok

Tagged with ,

5 responses to “SGU: TVTS – 2. rész

Subscribe to comments with RSS.

 1. nem jutok szóhoz, ez annyira jó

 2. de jó volna ezt látni is:(

 3. Ja, látni sokkal jobb lenne, szeretek én olvasni, de a csillagkaput látni kell!

  Véleményem: Eleve szerintem túl merész volt meglépni a “megtámadják a Földet, a program nyilvánosságra kerül dolgot” tuti, hogy ilyet nem csinálnának az írók, de a körítéssel hihető a sztori, de mondom, kétlem, hogy ezt meglépnék!

  Nagyon tetszenek a régebbi szálak lezárásai, pl, hogy a drónokat visszaküldik a robothajókat kinyírni, ebbe annyit tudnék belekötni, hogy ezek a régi csillagkapuk még korlátozottak, tehát nem nagyon képesek nagy távolságra féregjáratot nyitni, de a 8 égzáras másik galaxisba megyünk dologgal hihető.

  Szép, hogy maxon van az energia, hogy az obeliszk fénynyalábjától feltöltődött a rendszer, meg hogy hirtelen lettek fegyverek, de szerintem ez kicsit nehezen hihető, mert nagyon egyszerű megoldás, még az is túl egyszerű, hogy a kéket most ott hagytak egy csomó hajót, és most happy van mert vannak kis hajóink.

  Ami a legjobb volt, hogy beletette a korábbi szereplőket, már nagyon hiányzott Teal’c szemöldök felhúzása!! xD

  Ez a megjelenik egy csomó hajó dolog érdekes, kíváncsi vagyok mit akar kihozni belőle, de az a rész, hogy “megjelent több száz különböző hajó……….de még lett volna energiájuk megvédeni magukat, és ledúrni a flottát, az kicsit erős és hihetetlen, mert ok, hogy vannak drónok mostmár, meg a Destiny a király, de eddig sem volt olyan könnyű elbánni pár hajóval…

 4. Ez igaz, ugyanakkor eddig a napfürdőzés után is olyan 40% energián voltak, számos rendszer alig vagy egyáltalán nem működött és tucatnyi helyen szivárgott az energia… Magyarul egy rocs volt az egész Destiny. 😛
  Mondjuk az igaz, hogy több száz hajó ellen… Hát szerintem nem lett volna túl sok esélye. XD

  Nekem furcsább ez a tárcsázzunk minden kaput dolog… 1) Nem úgy volt, hogy ezek a kapuk csak egy bizonyos távolságon belül működnek? Ezért a galaxis egyik végéből a másikba nem is lehet közvetlenül tárcsázni? 2) Mivel a kapuk nincsenek hálózatban -úgy mint a Tejúton- egyszerre nem is tárcsázhatók. Persze külön-külön tárcsázták őket, de akkor is, honnan tudták a címüket? Mindnek??? Arról ne is beszéljünk, hogy mi van ha egy Dronevezérlő épp nem volt a kapu mellett… XD

  Ja és a 18. nap… nem úgy volt, hogy 2 hétre van energiája, különben veszélyezteti a Destiny átérését a másik galaxisba.

  • De, két hét volt, de egyrészt az nyilván nem pontosan 336 órányi energiájuk volt, másrészt az is lehet, hogy Rush hibásan számolt, meg az is, hogy Eli talált még valami kis energiát, amit használni tudott.
   Egyébként szinte minden epizódban van valami kisebb-nagyobb elírás, de annyira jó a történet, meg annyira sikerült elkapnia az eredeti hangulatot, hogy ez is megbocsájtható.

   Jah, és a komment többi részére reagálva, az szerintem is túlzás volt, hogy egyedül leszedték volna az egész flottát, bár a drone-okkal rendes pusztítást tudtak volna művelni, az biztos. Viszont azt el tudom képzelni, hogy a McKay-Carter kapuhídhoz hasonlóan tárcsáztak, vagy azt is, hogy időközben hozzáfértek valami olyan rendszerhez, amivel ez megoldható. Mert végül is a Destiny látja az összes kaput, hiszen neki teljes adatbázisa van.

Neked is van véleményed? Ide pötyögd!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s