SGU: TVTS – 3. rész   12 hozzászólás

Miután feloldottuk a második évad végi cliffhangert, ideje folytatni az utazást!

SGU: A virtuális harmadik évad
3. rész: Verseny a pirkadattal

http://www.philotic.com/stargate/

Az előző részekben

A legénység három év után felébredt a sztázisból. Megtalálták Eli-t, majd átmentek az Eloi és az univerzum többi hatalmas fajának tesztjén. Közben a Föld terror támadás alatt áll.

És most a folytatásban

A Destiny-t látjuk, ahogy FTL sebességgel halad a csillagok között. Közben Young hangját halljuk.
“Több, mint egy hete, hogy elértük az új galaxist. Többször megálltunk a Destiny tervezett menetrendje szerint, és feltöltöttük a készleteinket. Semmi más említésre méltó esemény nem történt…”
Vágás után Rush-t és Eli-t látjuk a központi irányítóteremben dolgozni. Egy csillagot vizsgálnak. Eli konzolján folyamatosan az “Anomália” felirat villog. Kissé feszült beszélgetés kezdődik köztük, mert Eli nem érti, hogy Rush-t miért nem érdekli az, hogy minden bolygó, ami mellett megállnak, alkalmas az emberi életre, mégsem találtak egyetlen civilizációt sem. Rush a számításokra tereli a témát. Eli szerint túl egyszerű, hogy mindennek a pí a kulcsa. A kozmikus háttérsugárzásban lévő mintázat teli van körökkel, de a körök nagyon gyakoriak a természetben is. Elég egy követ beledobni a vízbe, és máris tökéletes köröket képeznek a hullámok…
Ebben a pillanatban kilépnek az FTL sebességből. Eli újra a konzoljára néz, és valami furcsát lát rajta, de ekkor megszólal a rádió. Young hívja őket a hídra, mert valami szokatlant látnak a naprendszer csillagjában. Mindketten a hídra indulnak.
A kissé morcos Rush út közben megkérdezi Eli-tól, hogy szerinte is egyből ugraniuk kell-e, ha Young valamit “szokatlant” lát.
A hídra érkezve a szokásos felállás fogadja őket. Young a parancsnoki székben ül, Brody és Volker a termináloknál dolgoznak, a többiek meg szanaszét álldogálnak. A kamera az ablak felé fordul, és azon keresztül látjuk a csillagot, ami nagyon furcsán pulzál. A kamera Rush és Eli felé fordul, akiknek az arcán félelem ül.

Főcím

A Destiny-t és a csillagot látjuk az űrből. A csillag pár másodpercenként pulzál egyet.
A hídon gúnyos beszélgetés alakul ki, mikor Eli megjegyzi, hogy ennek nem kéne ezt csinálni. Erre Rush megkérdezi tőle, hogy tud-e még valami hasznosat hozzászólni a témához. Young természetesen azt kérdezi, hogy veszélyes-e. Rush megnyugtatja, hogy ez csak egy sima csillag, hasonló a mi Napunkhoz, nem olyan típus, ami szupernóvává alakulhat. Ennek ellenére Young utasítja Scottot, hogy bírálja felül a visszaszámlálót, és azonnal ugorjanak FTL-re, de még nem tudnak, mert a hajtóműnek pihennie kell. A beszélgetés közben egy pillanatra Greert látjuk, aki gyanakodva nézi a csillagot.
Rush szerint nem kell aggódni, mert ez a csillag valószínűleg több ezer éve így működik, Eli viszont megjegyzi, hogy az Ős adatbázisban nincs erről semmilyen feljegyzés, ezért valószínűleg a kaputelepítő hajók elhaladása után kezdett el így viselkedni. Brody felhívja a figyelmüket, hogy egy Földszerű bolygó van a rendszerben, aminek van egy űrben keringő csillagkapuja is. A kapu éppen a bolygó éjszakai felén van, de nincs messze. Young kiadja a parancsot, hogy induljanak a bolygó felé, és azonnal szóljanak, amint az FTL hajtóművek működőképesek lesznek.
Greer viszont szól nekik, hogy nézzék csak egy kicsit a csillagot. Mindenki a csillagra figyel, és észreveszik ők is, hogy a pulzálás egyre gyorsabb lesz. Greer számolni kezd, amit Rush nem tart igazán tudományos bizonyításnak. Erre Brody megmutatja a számlálót, amit az előbb ütött össze, és azon világosan látszik, hogy minden pulzálás között kb. egy tizedmásodperccel kevesebb idő telik el. Ami azt jelenti, hogy kb. másodperc múlva megáll a pulzálás.
Young felteszi a kézenfekvő kérdést, hogy akkor mi lesz. Eli elkezdi magyarázni, hogy mi történik. A csillagnak két magja van, amik egymás körül keringenek. Ahogy egyre közelebb kerülnek egymáshoz, egyre gyorsabban mozognak, ettől van a pulzálás. Rush elkiáltja magát, hogy azonnal tűnjenek el, de Scott szerint az FTL hajtóművek még mindig ki vannak kapcsolva. A normál hajtóművekkel elkezdenek távolodni a csillagtól, de az túl lassú. Rush szerint nem csak egy sima gravitációs kölcsönhatás zajlik le éppen, hanem a végső gravitációs kölcsönhatás. Egy feketelyuk van kialakulóban. A pajzsot még sikerül a maximumra állítani, és a kamera már a csillagot mutatja az űrből.
A csillag már stroboszkópszerűen pulzál, aztán egy villanást és egy hatalmas robbanást látunk. A Destiny teljes sebességgel távolodik a csillagtól, de a lökéshullás hamar utoléri.
A hídon próbálnak még jobban felgyorsítani, de már így is a maximális sebességgel haladnak, ráadásul az sugárzás már így is majdnem megszüntette a pajzsot. Közben Rush és Eli azon veszekszenek, hogy hogyan lett egy sima sárga csillagból szupernóva. Young rendet rak köztük, mikor Brody figyelmezteti őket, hogy a robbanás következtében hatalmas mennyiségű anyag lövellt ki, ami néhány perc múlva utoléri őket. A probléma az, hogy már a sugárzás is majdnem tönkretette a pajzsot. Young, ahogy szokta, most is utasítja a tudósokat, hogy találjanak megoldást. Rush idegességében a levegőben hadonászik, de Eli-nak támad egy ötlete. Lovagolják meg a hullámokat! Ha minden energiát a pajzs hátsó részébe irányítanak át, akkor a lökéshullám megtolhatja őket ahelyett, hogy elnyelné a hajót. Rush persze azonnal letorkolja, mert ettől végleg megszűnik a pajzsuk, és ki tudja, milyen sugárzás jön még a lökéshullám mögött. De Eli-nak erre is van válasza. Repüljenek a bolygó felé, és a bolygó takarásában túlélhetik a sugárzást, amíg a pajzs és az FTL hajtóművek újra működőképesek lesznek.
Az űrből látjuk, ahogy a Destiny a lökéshullás irányába indul. Egy pillanatra megint a hídon vagyunk. Látjuk, hogy Eli irányítja a hajót. Az egész hajó rázkódni kezd, aztán újra az űrből látjuk, ahogy eléri a hullámot. A becsapódás előtt megfordul, és sikeresen meglovagolja a hullámot. Látjuk, ahogy a lökéshullám eltalálja a bolygót, és az egész nappali oldala lángokban áll. A Destiny sikeresen beszörfözik a bolygó árnyékába.
A hídon lassan összeszedi magát a legénység. Brody alacsony bolygó körüli pályára állítja a hajót, hogy folyamatosan az éjszakai oldalon maradjanak. Kb. másfél óra múlva újra használható lesz a pajzs és az FTL hajtóművek.
Éppen megnyugodnának, mikor Eli közli, hogy rádióhullámokat fogott el a bolygó felszínéről. Élő lények vannak a bolygón.
A kamera a bolygó éjszakai felére közelít. Városok fényeit látjuk a felszínen. Ahogy a bolygó lassan fordul a tengelye körül, úgy gyulladnak fel újabb és újabb területek elhamvasztva a tájat, a városokat és a lakosokat egyaránt. Ahogy a kamera lerepül a felszínre, mindenhonnan szirénák és vészjelzők hangját halljuk.

Reklám

A legénység az ablakon keresztül bámulja a lángokban álló bolygót. Úgy tűnik, hogy egy a Föld ’70-es évekbeli technológiai fejlettségével azonos szinten álló civilizációt találtak. Az elfogott rádiójelek többnyire lezuhanó repülőgépek segélykérő hívásai. Young parancsba adja, hogy zárják le a híd ablakait. Eli ellenkezik, hiszen egy civilizáció haldoklik a bolygón, de végül teljesítik a parancsot, mivel semmit sem tehetnek.
Vágás után a megfigyelő fedélzeten vagyunk, (ahol Eli is állt a második évad végén). TJ a korlátnál áll, sír. Park lép oda hozzá a korlát mentén kapaszkodva. Megpróbálja megvigasztalni, majd kéri, hogy vezesse a hídra.
Újra a hídon vagyunk. Young jelentést kér az FTL hajtóművekről és a csillagról. A hajtóművek egy óra múlva működőképesek lesznek, a csillag viszont menthetetlen. Ekkor érkezik meg TJ és Park. Egy hosszabb beszélgetés során Park meggyőzi a többieket, hogy bár az élőlényeket nem menthetik meg, a civilizációjuk egy darabját megmenthetnék. Eli szerint a siklókkal könnyedén tehetnének néhány fordulót a felszínen, megmentve az idegen kultúra egy darabját.
A kék idegenek által kialakított hangárban vagyunk. Miközben a legénység felkészíti a siklókat az indulásra, Young és Rush vitatkoznak egy kicsit arról, hogy érdemes-e egyáltalán lemenni a felszínre. A vitájuk már nem olyan heves, mint korábban volt, inkább csak érvelnek egymásnak. Miután Rush vissza megy a saját dolgát végezni, Young még egy kis eligazítást tart. Tegyenek meg mindent, hogy minél több dolgot megmentsenek, de semmilyen szükségtelen kockázatot ne vállaljanak.
Az űrből látjuk, ahogy a Destiny siklója elemelkedik a hajótestről, a kék idegenek siklói pedig elhagyják a hangárt.
Scott egyedül repül a Destiny siklójával. Komoly turbolenciába ütközik az atmoszférában, de a sikló könnyedén megbirkózik vele. Az órája visszaszámlálója 58 percet mutat.
A hídon az egyik kijelző a bolygó térképét mutatja. A vörös területek már lángokban állnak. Apró pöttyök jelzik a siklókat, és látjuk, ahogy a pirkadatot jelző vonal lassan közelít feléjük. Brody magyarázza, hogy azokat a területek választották ki, amik a legmesszebb vannak a pirkadat vonalától, hogy minél több idejük legyen a csapatoknak.
Újra a siklókat látjuk, és Scott hangját halljuk, ahogy kiadja a parancsot a szétválásra.
A siklóban Scott a kijelzőt nézi. A navigáció nem működik rendesen. Rádión hívja Youngot, aki közli vele, hogy nem látják őt a Destiny-ről. Scott szerint nem lesz baj. Tiszta az ég, látás után is tud repülni. Eli szerint csak Scottnak van problémája a navigációval.
Vágás után az egyik idegen siklót látjuk landolni egy kerek épület mellett. A siklót Greer vezeti.
Újabb vágás, és a Destiny siklóját látjuk landolni a semmi közepén. Scott kiszáll, és körbe néz. Próbálja bezárni a sikló ajtaját, de nem történik semmi. Elfogyott az energia. Rádión hívja Youngot, de a rádióból csak sercegés hallatszik. Éppen a sikló tetejére próbál felmászni, hogy messzebb lásson, mikor valaki hátulról leüti. A kamera eltávolodik, és csak a lángoló horizontot látjuk a távolban.

Reklám

Az űrből látjuk, ahogy a sötét folt egyre csökken a bolygó felszínén.
Greer látjuk az épület felé közeledni. Mint egy igazi katona, fegyvert szegez mindenre, elővigyázatos. Ahogy belép az épületbe felismeri, hogy az egy templom. Az épület közepe felé sétálva egy vastag, nehéz függöny állja az útját. Nagy nehezen elhúzza, és meglátja az oltárt. Az oltár közepén egy hatalmas, aranyból készült tárgy áll a közepén egy nagy, vörös drágakővel. Ez is kerek, mint minden más a templomban. A hátizsákjába teszi néhány könyvvel együtt. Nézelődik, hogy mit vihetne még el, és festményeket vesz észre a falakon. Az egyikre ráközelít a kamera. A képen sötét színű lények emelik a karjaikat az ég felé, ahol az oltáron álló tárgy másolata lebeg. Leveszi a falról, és még néhány festménnyel a hóna alatt elindul a siklóhoz.
Vágás után a hídon vagyunk. Scott kivételével már mindenki elindult vissza, róla azonban semmit sem tudnak. Próbálják elérni rádión, de nem sikerül nekik. Young végül Saunderst küldi a keresésére. (Saunders nem szerepelt a sorozatban. A harmadik évad első részében láttuk először, de eddig nem volt fontos szerepe.)
Vágás, és a bolygón vagyunk, egy farmon. Scott a falnak támasztva ül, a fejéből vér szivárog. Egy sötét színű kéz törli le a vért, majd vitatkozást hallunk egy felismerhetetlen nyelven.
Scott magához tér, körül néz, és reflexből a fegyveréhez nyúl, de az eltűnt. Az ő szemszögéből látjuk az idegeneket. Nagydarabok, sötét bőrűek, testük gyíkszerű, fejükön hatalmas szemek vannak. Az egyik idegen egy lapátot lenget. Scott próbálja magát védeni, és azt kiabálja, hogy békével jött. Ekkor egy másik, kicsit kisebb idegen jön be a házba, aki meggyőzi a támadót, majd félve ugyan, de egy ruhadarabot nyújt Scottnak. Scott mosolyog, és megköszöni. A szokásos gesztusokkal körítve próbál kommunikálni az idegenekkel, de nem sok sikerrel jár. Az idegenek folyton ugyanazt ismétlik.
A kisebb idegen felsegíti Scottot, és átvezeti egy másik helyiségbe. Egy tipikus farmon járunk. Az egyetlen különbség a földi farmokhoz képest, hogy a padlót egy réteg finom, homokszerű anyag borítja. A falon egy kivetített TV adás látható, amiben a riporterek az eseményekről közvetítenek. Scott újra beszélni kezd, majd megpróbálja lerajzolni a padlóra, hogy mit történt. A rajzok és a kézzel-lábbal mutogatás megteszi a hatását. Az idegenek megértik, amit mondani akar. Az is kiderül, hogy egy házaspárral van dolga.
Ránéz az órájára, mai 35 percet mutat. Sietni kell. Megpróbálja a sikló felé terelni őket, de az idegenek meg akarnak neki mutatni valamit. Átmennek egy másik épületbe. Útközben az idegen visszaadja Scott fegyverét. A másik épületben több tucat kiságy sorakozik a falak mellett. Mindegyikben egy bébi alszik teljes nyugalomban.

Reklám

Egy elsuhanó hangot hallanak. Scott kirohan az épületből, és meglátja a kék idegenek egyik siklóját. A lámpájával S.O.S. jelzéseket küld.
Saunders megtalálja Scott siklóját, majd észre veszi a jelzést is, és jelent Youngnak. (A képen egyértelműen látszik, hogy a kék idegenek siklója sokkal kisebb, mint a Destiny-é.)
A sikló landol. Scott és Saunders megbeszélik, hogy hogyan tudnák kimenekíteni az idegeneket. Az idegen sikló energiájának segítségével nagy nehezen beindítják a Destiny siklóját. Scott elmagyarázza az idegeneknek, hogy be kell hordaniuk a kölyköket a siklóba.
Ekkor jelentkezik be Young a rádión, és jelentést kér. Scott közli vele, hogy éppen egy mentőakció kellős közepén vannak, majd kilép. Ránéz az órájára. Kevesebb, mint 5 percük maradt.
Mikor minden gyerek bekerült a siklóba, Scott megpróbál felszállni, de rengetegen vannak, túl nagy a súly. Már csak két percük maradt. A két felnőtt idegen ki akar szállni, de Scott nem engedi őket, mert a kölyköknek felnőttekre van szükségük. Végül addig vitatkoznak, hogy Sanunders és a nagyobb idegen szállnak ki a siklóból. Az idegenek könnyes búcsút vesznek egymástól, majd a sikló elindul.
Ahogy a sikló felszáll, a pirkadat vonala eléri a farmot, és az ablakon keresztül látják, ahogy minden elhamvad a földön.
Vágás után a hídon vagyunk. A képernyőn újra látszik a siklót jelző pötty. Megy a beszélgetés, hogy ez nagyon ki lesz centizve, mikor Volker végre meglátja, hogy már az atmoszféra felső rétegében vannak. Scott viszont közli velük rádión, hogy mindjárt elfogy az energiája, és nem fog tudni kitörni az atmoszférából. Megy a találgatás, hogy mit kéne csinálni, aztán Rush-nak támad egy ötlete.
A kamera a siklót mutatja, ahogy próbál kitörni a légkörből, majd Scottot, ahogy irányítja. Egyszer csak észreveszi a kijelzőn, hogy valami pont eléjük zuhan le az űrből. Kinéz az ablakon, és nem hisz a szemének.
A siklót látjuk a levegőből, majd azt, hogy a csillagkapu zuhan felé. Látjuk, ahogy a kapu tárcsáz, és létrejön az eseményhorizont. Egy kicsit nézzük még, ahogy a sikló versenyez a pirkadat vonalával, majd az utolsó pillanatban eltűnik a lángoló csillagkapuban.
A hídon azon tanakodnak, hogy vajon sikerült-e. Eli közli, hogy az adatbázisban lévő következő megállót tárcsázták. Ott kell várniuk, mire odaérnek. Young kiadja a parancsot az indulásra.
Az űrből látjuk, ahogy a Destiny FTL sebességre ugrik, de a kamera még helyben marad. A bolygó felszínére közelít, ami teljesen elpusztult. Aztán a csillagot látjuk, ahogy pörög, és anyagot lövell ki magából. Ráközelítünk a csillagra, és meglátunk egy ismeretlen kinézetű hajót. Rush-nak igaza volt. Ez nem supernóva.
Valaki elpusztította a csillagot.


Azt hiszem, a mai rész után lesz bőven megbeszélni való. Hajrá! 🙂
Viszont továbbra is azt kérem, hogy aki már olvasta a történetet, az ne spoilerezzen!

Reklámok

Posted 2011. december 25. by Nekomajin in Fanfiction, Rovatok

Tagged with ,

12 responses to “SGU: TVTS – 3. rész

Subscribe to comments with RSS.

 1. Édes Istenem, miért nem Laurence Moroney volt a forgatókönyvíró az SGU-ba. Annyit tudok mondani: még, még!!!

 2. Persze igazad van, bár akárki lehetett volna, ha a syfynak nem érdeke a folytatás. Mindenesetre Mr. Moroney nagyon jól ír, teljesen hatása alá kerül az ember. Azt lehet tudni, milyen a fogadtatása az usában?

  OFF: Épp tegnap olvastam egy syfy-os fickó nyilatkozatát, amelyben kijelenti, hogy utálja a Sci-fit, és csak azért dolgozik a csatornánál, mert kellett neki egy munkahely. Na most ilyen emberektől mit is várunk. Ami még marhára érdekes, hogy a syfy nézettsége 2011-ben magasabb volt mint 2010-ben.

  • Nyilván azért volt nagyobb a nézettségük, mert sokkal kommereszebb műsorokat adnak. Jelenleg gyakorlatilag egyetlen “klasszikus űrhajós” scifi sincs a csatorna műsorán. Minden sorozatuk inkább a fantasy meg a szupererős sorozat kategóriába esik. Persze a kamureality-ket leszámítva.

 3. Érdekes rész, volt és tényleg teljesen a hatása alá lehet kerülni, várom a folytatást!

  Annyit azért jeleznék, hogy rengeteg helyesírási hiba van benne, de ne értsd félre nem kukacoskodok, csak gondoltam megemlítem, amúgy érthető az egész, amit fontos lenne kijavítanod, az az, hogy az elején kimaradt egy ‘nem’ mert azt írtad, hogy: “Eli megjegyzi, hogy ennek kéne ezt csinálni”

 4. Elgépelések, semmi extra, de mondom, érthető a szöveg, csak kicsit zavart.

 5. Siet az oldal időmérője egy órát, még csak 18:30 van!

 6. Ez tök jó!
  Tényleg én is a hatása alá kerültem.
  Ugye ha lesz több is azt is lefordítod és felteszed?
  Legalább így legyen egy kis csillagkapunk. 😦
  Köszi a munkád

 7. Hát, ez fantasztikusan jó! Gratulálok! ahogy olvastam, folyamatosan megjelent elöttem filmszerüen, az egész történet.

 8. Tényleg van egy-két elgépelés, de nem vészes. ^^

  Valóban egyre jobb lesz a történet, de a bolygó körül keroingő kapu megint elüt szerintem az SGU-tól. Ezen kapuk tervezése időben igencsak messze esik a Pegazusiakétól. 😛

  Greer tényleg kirabolt egy templomot? XD Ráadásul világvégeidőben az emberek szeretnek a templomba menni és imádkozni… fura, hogy senki nem volt ott.

  Most akkor a sikló átfér a kapun??

  Ha a bolygó “árnyékában” vannak, hogy lovagolja meg a hullámot? De ennél is fontosabb, hogy nem fogje föl a sugárzást egy akármekkora sávban. Persze, ha leparkoltak az árnyékban az más. 😀

  • Igaz, hogy nem láttunk korábban ilyet, de nekem logikusnak tűnik, hogy legyen.
   A sikló-kapus dologra a következő részben lesz válasz. 😉
   A hullámlovaglás még ezelőtt volt, hogy a bolygó takarásába értek volna.

Neked is van véleményed? Ide pötyögd!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s