SGU: TVTS – 5. rész   7 hozzászólás

Az évadközi szünet után következzen az új epizód.

SGU: A virtuális harmadik évad
5. rész: Kommunikációs csatornák

http://www.philotic.com/stargate/

Az előző részekben

A legénység összeszedte Scottot, az idegeneket pedig kipakolták egy bolygón. TJ gyógyíthatatlannak hitt betegsége egyszer csak elmúlt, Varro pedig beépült a Lucian szövetség egyik sejtjébe.
A csillag felrobbanásáról viszont még mindig nem tudunk semmit.

És most a folytatásban

A Destiny lassan sodródik az űrben. Bár az űrben nincsen “fel” és “le”, mégis úgy tűnik, mintha az oldalára lenne dőlve. Egy rakás űrtörmelék nekicsapódik a burkolatnak, aztán vágás.
Park szállásán vagyunk. Lisa az ágyán fekszik, úgy tűnik, hogy halott. A szemei tárva-nyitva, a plafonra meredve. Párszor felköhög, majd az oldalára fordul, ahogy a köhögések erősödnek. Abbahagyja a köhögést, felsóhajt, majd felül. Rápillant a tükörre. Eléggé rosszul néz ki.
Egy pillanatra megdermed, majd rájön, hogy újra lát.
Egy ideig még csodálkozik a tükör előtt, tapogatja az arcát, majd a rádióhoz nyúl, hogy elmondja a hírt Greernek. Miután ő nem válaszol, megpróbálja elérni TJ-t majd Youngot, de senki sem válaszol. Kétségbe esve hagyja el a szobáját.
Látjuk a folyosókon szaladgálni, de az egész hajó kihaltnak tűnik.
A gyengélkedőre érve rengeteg eszméletlen embert talál. Teli vannak az ágyak, és még a padlón is fekszenek. Wray az egyik ágyra van borulva. Hozzá siet, megfordítja, és megijed, amikor meglátja az arcát. A kamera Wray arcára közelít, és mi is meglátjuk, hogy hatalmas fekete kelések borítják. Park felsikít, és elrohan.
Ahogy keresztül rohan a központi vezérlőtermen, látjuk, hogy Rush arcát is kelések borítják. A hídon Young, Eli, Greer, Brody és Volker is ugyanolyan állapotban van.
Park pánikba esik, nem tudja, hogy mihez kezdjen, aztán meglátja az ablakokon keresztül, hogy egy óriási, fehér, kristályszerű hajó lép ki az FTL sebességből. (Láttuk már ezt a hajót korábban a hatalmas, sokszínű flottában.) A fedélzeten megszólalnak a szirénák.

Főcím

A Destiny normál sebességgel halad az űrben. A képernyő alján azt olvashatjuk, hogy “12 órával korábban”.
A központi vezérlőteremben vagyunk. Eli az egyik terminálon dolgozik, mikor elköhögi magát. Eléggé betegnek néz ki, de nem hagyja abba a munkát.
Megérkezik Chloe, Eli pedig eltüsszenti magát. Chloe köszön, de Eli annyira a kijelzőt bámulja, hogy úgy tűnik, hogy észre sem vette őt. Aztán ránéz, és elmondja neki, hogy rájött valamire. Azonnal meg kell keresniük Youngot és Rush-t.
Vágás után a Földön vagyunk, egy erdőben. Varro kocog. Egy tisztásra ér, majd szétnéz. Darrus érkezik, és beszélgetni kezdenek. Darrus beugratós kérdést tesz fel, amit Varro hárít. Ha akkora titok, amire készülnek, akkor nem kérdezősködik. Annak viszont örülne, ha segítenének neki elhagyni a Földet. Darrus szerint szó sem lehet róla, mert túl nagy a veszélye, hogy felfedik magukat. Ebben az esetben Varro felajánlja a szolgálatait. Darrus szerint valószínűleg hamarabb szükségük lesz rá, mint gondolná. Ezután elindulnak, be a fák közé.
Vágás után egy másik kameraállásból látjuk, ahogyan a séta közben is tovább beszélgetnek. Darrus elmondja, hogy mennyire függenek az emberek a Csendes óceántól, aminek a közelében sétálnak. Sok nagy ország határos vele, fontos a kereskedelmükben, és ha bármi történne az óceánnal, ezek az országok összeomlanának. Varro felteszi a kérdést, hogy mégis hogyan szabadítják fel az emberiséget azzal, ha leigázzák őket, mire Darrus elmondja, hogy a világvárosok lebombázása tényleg nem volt a legjobb ötlet, de az már a múlt. A mostani tervük minimális emberi áldozattal jár, de az megéri, mert a Föld megmentőként fogja üdvözölni a Lucian szövetséget.
Vágás után újra a Destiny-n vagyunk. A hídon a szokásos személyek tartózkodnak. Volker egy kicsit köhög, és Eli-hoz hasonlóan betegnek tűnik. Chloe és Eli megérkeznek. Eli közli, hogy azonnal beszélnie kell Younggal és Rush-sal, de Rush nem reagál rá, csak a kijelzőt bámulja. Aztán megérzi, hogy mindenki őt figyeli, és végül kissé ingerülten csatlakozik a másik kettőhöz.
Eli beszélni kezd. Furcsa volt neki, hogy az idegenek vörös galaxisokat festettek a képeikre, ezért ellenőrizte a Destiny adatbázisát és az érzékelőket, és észrevette, hogy minden egyes galaxis, amit látnak, vöröseltolódáson megy keresztül. Young egy kicsit értetlenkedik, ezért Eli elmondja a szokásos szirénás magyarázatot a Doppler-effektusról, hogy a hang magassága hogyan változik a jármű közeledtével és távolodásával. Youngnak leesik, hogy a hanghullám frekvenciájának változásáról van szó. Eli folytatja a magyarázatot azzal, hogy nagy sebességnél a fénnyel is valami hasonló történik. Ha egy fényforrás távolodik tőlünk, akkor a színe eltolódik a vörös szín irányába. Rush közbevág, hogy ez azt jelenti, hogy minden egyes galaxis távolodik attól, amiben most vannak.
Eli mondja ki a végszót. Megtalálták az univerzum közepét. Rush még ellenőrzi az adatokat, majd kijelenti, hogy a Destiny küldetése a végéhez közeledik.

Reklám

A gyengélkedőn vagyunk. TJ az egyik katona torkát vizsgálja éppen. Ahogy a katona kisétál a teremből a vizsgálat után, látjuk, hogy hosszú sor áll az ajtóban. Wray a következő, ő is ugyanolyan állapotban van, mint a többiek. A vizsgálat közben beszélgetnek egy kicsit, és kiderül, hogy az összes antibiotikum elfogyott, de ez titok. Amikor Wray távozik, látjuk, hogy a sor sokkal hosszabb lett, mint volt.
Vágás után újra a hídon vagyunk. A korábbi beszélgetés folyik még mindig. Eli szerint még egy pár hét, mire elérik az univerzum tényleges közepét. Volker egyre csúnyábban köhög. Brody-val éppen a gyengélkedőre indulnának, mikor megszólal egy riasztó.
Az űrben látjuk, ahogy megjelenik az óriási, fehér, kristályszerű hajó. Egyszerre gyönyörű és félelmetes.
Úgy tűnik, hogy nem élesítik a fegyvereiket, bár lehet, hogy észre se vennénk, ha azt tennék. Eli azt mondja, hogy nem az Eloi látogatta meg őket. Szerinte nekik nincs is szükségük hajókra.
Eli elenged egy Star Trek viccet, mikor az idegenek köszöntik őket. A kijelzőkön az idegen hajó hídját látjuk. Az egész híd fényárban úszik. Három idegen áll a hídon. Ők is világítanak. Olyan, mintha valami belülről jövő fény törne át a fehér bőrükön. Két idegen teljesen a kopasz, a harmadiknak viszont hosszú, fekete sörénye van. Talán egy nőstény. Az arcuk egy kicsit hasonlít az Asgordok arcára, de annál sokkal szebb. Hosszúkásabb az arcuk, és hatalmas, fekete, hosszúkás szemeik vannak. A szájuk kicsi, és nem mozog, miközben beszélnek. A beszédüket nem értjük.
Young üdvözli őket, mire az idegenek megint mondanak valamit. Eli éppen egy univerzális fordítóért könyörög, mikor a Destiny-t eltalálja valamilyen energiasugár. Az idegenek szkennelik a hajót.
A hídon lévő kijelzőkön látjuk, ahogy az idegenek valamilyen maszkot vesznek fel. Eli közli, hogy épp most nyitották ki a hangár ajtaját a hajó alján. Látjuk, hogy két apró eszközt dobnak ki, aztán távolodni kezdenek. Rush Greerrel üvölt, hogy azonnal ugorjanak FTL sebességre, de az közli, hogy nincs előre beprogramozott pálya, így bárhol kiköthetnek. Young így is engedélyt ad.
Az űrből látjuk, ahogy a két eszköz a Destiny-hez közelít, mielőtt az FTL sebességre ugrana.
Vágás után a hídon vagyunk. Látjuk, hogy a hajó kilép az FTL sebességből, és egy hatalmas törmelékfelhő közepébe érkezik. Egy törmelék nekiütközik a toronynak. A pajzsok szerencsére maximális energián működnek.
Rush szerint bárhová is mennek, újra meg fogják őket találni. Az eszközök, amiket kidobtak, miniatűr fekete lyukak voltak. Olyanok, amik azt a csillagot is elpusztították. A Destiny pedig megzavarta őket, ezért most meg akarják semmisíteni.
Egy pillanatra még látjuk a Destiny-t az űrből. Sebezhetőnek tűnik.

Reklám

Park szállásán vagyunk. Látjuk, hogy milyen jól boldogul egyedül is a vaksága ellenére. Kitalálta, hogy hogyan bírja működésre a számítógép hangvezérlését, és most is azt használja. A számítógép felolvas valamilyen adatokat. Újabb utasításokat ad ki, majd a szekrényhez botorkál. Másik ruhát vesz elő, és zuhanyzáshoz készül.
Egy vágás után az idegen bébi szemszögéből, a szellőző rácsán keresztül látjuk ahogy leveszi a kabátját, és elkezdi kigombolni az ingét. Abban a pillanatban, hogy a nyaka szabaddá válik, egy vékony tüske repül ki a szellőzőből. Park felkiált, a szemei fenn akadnak, majd összeesik.
Az idegen kimászik a szellőzőből. Sokkal nagyobb, mint az előző részben. Ahogy Park felé közelít, kiölti a szívókáját.
Vágás után a hídon vagyunk. 10 perc telt el. Eli szerint már látniuk kéne az idegeneket, ha követni tudnák őket az FTL ugráson keresztül. Young parancsba adja, hogy állítsanak be egy célállomást arra az esetre, ha megint sürgésen kéne ugraniuk. Rush közli, hogy már megtette, ráadásul egy egész sorozatot beprogramozott, biztos, ami biztos, majd a szokásos modorában megköszöni, hogy kikérték a véleményét.
Volker megint köhögni kezd, és most már vért is köp. Brody elkíséri a gyengélkedőre, Young pedig rádión szól TJ-nek, hogy várja Volkert. TJ viszont elmondja, hogy hatalmas sor van. A járvány akkora, hogy már a karantént is felesleges lenne elrendelni.
Mire a gyengélkedőbe érkeznek, Volker már alig tud járni. A terem teli van mindenfelé fekvő emberekkel. Brody megkérdezi, hogy mi történik. TJ szerint eleinte sima megfázásnak tűnt, de aztán gyorsan komolyodni kezdtek a tünetek. Csinált néhány vérvizsgálatot, és valami érdekeset talált.
Mi is látjuk, amit Brody lát a mikroszkópon keresztül. A vérsejtek körül egy csomó idegen sejt mozog. Egy adag antibiotikum érkezik a területre, amitől néhány idegen sejt elpusztul, a többi viszont alakot vált, hogy ellenálljon. Nem vírusok, és nem is baktériumok. Ráközelítünk egy idegen sejtre, hogy részletesebben lássuk, mi történik. A sejt rendkívül összetettnek néz ki. Egyszer csak szétesik, a darabjai pedig beolvadnak a környező idegen sejtekbe, amitől azok szerkezete megváltozik.
Brody úgy gondolja, hogy az idegenek azért pusztították el azt a csillagot, mert fertőzött volt a naprendszer. Mivel a sejtek alkalmazkodnak a támadáshoz, máshogy nem tudták elpusztítani a fertőzést.
Vágás után egy szobában vagyunk a legénység vezérembereivel. Rush éppen az “én megmondtam” szöveget mondja, amiért senki sem hallgatott rá. Young lecsillapítja. Rush aztán azt ecseteli, hogy semmit sem tudnak kezdeni egy ilyen hatékonyan alkalmazkodó fertőzéssel szemben, mikor ő is elköhögi magát. Chloe szerint valamit figyelmen kívül hagytak. A fertőzés ellenére azon a bolygón civilizáció volt. Ekkor kapcsolódik be a beszélgetésbe TJ és Scott, akik közlik, hogy teljesen jól érzik magukat, semmi jelét nem vették észre a a betegségnek magukon. Brody javasolja, hogy nézzék meg az ő vérüket is.
Vágás után Park szobájában vagyunk. Az idegen a szívókájával rácsatlakozott Park nyakának a hátsó részére.
Vágás után visszatérünk az előző jelenethez. TJ vérét látjuk a mikroszkópon keresztül. Az idegen sejtek jelen vannak, de nem kapcsolódnak hozzá a vérsejtekhez. Végül megállapítják, hogy TJ és Scott immunitásának az idegen lényekhez lehet köze. Persze Wray azonnal odaszúrja Youngnak, hogy ő megmondta, hogy csak segíteni akarnak.
Ekkor szólal meg a rádió. Greer közli, hogy társaságot kaptak. Vágás után még látjuk az űrből a megérkező fehér hajót.

Reklám

Látjuk, hogy a fehér hajó egy tucat fekete lyuk fegyvert bocsájt ki, amik azonnal a Destiny felé indulnak. Egy pillanatra a hídon vagyunk, ahol Greer elindítja Rush programját, majd újra az űrből látjuk, ahogy a Destiny az utolsó pillanatban FTL sebességre ugrik.
A hídon, az ablakon keresztül látjuk, ahogy a Destiny kilép az FTL sebességről. Egy hatalmas, vörös csillagot látunk egy másodpercre, majd újra ugrunk, és csak feketeség van mindenhol. Aztán egy nagy, gyűrűkkel rendelkező bolygó, majd megint feketeség. Aztán megint, majd megint, és megint, míg végül már nem is tudjuk számolni. (A szerző itt feltételezi, hogy többféle sebességgel lehet FTL ugrást végrehajtani. Jelen esetben nagyon gyors, de rövid ugrásokat látunk.)
Vágás után újra a szobában vagyunk a legénységgel, akik éppen összeszedik magukat a sok ugrás után. Young kiadja a parancsot, hogy találjanak megoldást a fekete lyuk fegyverekre. Rush persze rögtön rávágja a szokásos modorával, hogy az igazán semmiség lesz. Akkor már az elpusztíthatatlan fertőzést is megállíthatnák.
Young közben már azon gondolkodik, hogy még szerencse, hogy Washingtonban éppen éjszaka van, különben Varro már lebukott volna az ugrások miatt.
Vágás után a holdfényes erődben vagyunk. Varro ébren van, láthatóan megzavarodva a kapcsolat többszöri megszakadásától. Felkel, és elindul egy kis hajnali kocogásra.
Az egyik ösvényen találkozik egy másik kocogóval, Valával, de leszereli, hogy most nem alkalmas.
Vágás után Park szobájában vagyunk. Lisa a földön fekszik, a tekintete a plafonra mered. Kintről kopognak, de mivel nem érkezik válasz, erővel nyitják ki az ajtót. Greer és Chloe lép be. Ahogy Greer felkapja a földről, valami leesik róla. Az idegen teljesen kiszáradt, összezsugorodott hullája darabokra törik, amikor földet ér. Meglepődnek, de nem törődnek vele többet, hanem azonnal a gyengélkedőre viszik Parkot.
A központi vezérlőteremben Eli és Rush az idegen fertőzésen dolgozik. Rush mérges, mint máskor, amikor nem találja a megoldást. Aztán egyszer csak az eszébe jut valami. Mi van akkor, ha ez nem egy fertőzés, hanem egy életforma? Nem elpusztítani kellene, hanem kommunikálni vele. Ekkor Eli is megvilágosodik.
Amikor néhány egység érintkezett az antibiotikummal, akkor azok nem pusztultak el, hanem szándékosan szétestek, hogy az információt eljuttassák a többi egységhez, hogy azok meg tudják változtatni a szerkezetüket a védekezés érdekében. Az élőlény egy állapotgép. A saját szerkezetében tárolja az információkat, és úgy kommunikál, hogy megváltoztatja a szerkezetét.
Vágás után a gyengélkedőn vagyunk. A káosz nagyobb, mint valaha. Mindenfelé beteg emberek hevernek. Greer ront be, és elmondja TJ-nek, hogy mi történt Parkkal. TJ vért vesz, és értesíti Rush-t a történtekről, az pedig azonnal indul, hogy összehasonlítsa a vérmintákat.
Vágás után újra a központi vezérlőben vagyunk. Rush és Eli beszélgetnek, de mindketten gyakran köhögnek. Örülnek, hogy a fertőzött és a rezisztens minták mellett van egy, ami éppen az átalakulás fázisában van, mert így könnyebb lesz rájönni, hogyan kommunikáljanak az élőlénnyel. Rush viszont elküldi Eli-t a hídra, mert ő tudja a leggyorsabban kiszámolni az FTL ugráshoz szükséges adatokat.
Vágás után éppen Greer érkezik a hídra. Mindenki nagyon beteg, Greer is alig tud már járni. Young átadja a parancsnokságot Scottnak.
Eli is megérkezik, és azonnal munkához lát az egyik terminálnál. Pár pillanat múlva megjelenik a fehér hajó. Scott pedig átadja a Destiny teljes irányítását Eli-nak. FTL-re ugranak, hogy elkerüljenek néhány fekete lyuk fegyvert.
Vágás után az űrből látjuk, ahogy a Destiny kilép az FTL sebességből nagyon közel egy csillaghoz. Szinte azonnal megjelenik a fehér hajó is, és elindítanak pár fekete lyukat. Eli mindent egy lapra tesz fel, mikor a csillag felé kormányozza a Destiny-t. A fekete lyukak követik őket.
A hídon megy egy kis kétsége esés, hogy nem kéne ilyen közel menni, mert a pajzsok nem bírják ki, aztán Eli megfordítja a Destiny-t, és elkezd távolodni a csillagtól. A fekete lyuk fegyverek viszont gravitációs meghajtásúak, és már nem tudnak kiszabadulni a csillag tömegvonzásából. Egyenesen belezuhannak a csillag magjába, majd egy hatalmas robbanás, és kialakul egy szupernóva. A lökéshullám megállíthatatlanul közeledik a Destiny felé.

Folytatjuk


Szerintem ez egy elég vaskos scifi történet volt fekete lyuk fegyverrel meg az állapotgéppel. A folytatás pedig még ennél is elborultabb lesz.
De akik olvasták a folytatást, azok ne spoilerezzenek!

Reklámok

Posted 2012. január 7. by Nekomajin in Fanfiction, Rovatok

Tagged with ,

7 responses to “SGU: TVTS – 5. rész

Subscribe to comments with RSS.

 1. remek

 2. Ez hatalmas 🙂
  Nagyon örülök a fordításnak és gratulálok az írónak 🙂

 3. Hm, nagyon érdekes, bár szerintem a fekete lyuk fegyver kicsit gagyi….:)
  Amúgy nagyon jó, és végre meglegyezte a szerző a történet végének egy részét, érdekes. Lehet hogy rátapintott a lényegre? Kérdés: Ha igen, akkor egy esetleges tényleges folytatásra ez hogyan hatna? Nem lenne az hogy: “ezt már tudtuk…” Bár ettől függetlenül én még megnézném:)

 4. Nagyon jó!!
  Tetszik!
  Kár hogy hamarosan ennek is vége. 😦

 5. Az Univerzumközepés dolog és a magyarázat tetszik, a feketelyukakkal dobálózás viszont… annyira nem jön be.

Neked is van véleményed? Ide pötyögd!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s