Fogalmak   Leave a comment

A hírekben használok néhány filmes fogalmat, amik túl egyszerűek ahhoz, hogy mindenhol megmagyarázzam a jelentésüket. Itt viszont lehet tájékozódni.

cameo: Speciális vendégszereplés. Sokszor akkor használják, amikor egy ismert személy saját magát játsza egy filmben. Egy másik értelmezésben viszont azt is jelenti, hogy egy híres ember néhány másodpercre “beugrik”, ezzel növelve a nézők kíváncsiságát és a nézettséget. Történetileg nem tesz hozzá semmit a filmhez, csak ott van.
A Csillagkapu esetében tipikus cameo volt Teal’c megjelenése Carter Atlantiszra utazásakor (a04×01 – Reunion), vagy Daniel megjelenése a videón, amit Eli néz az SGU első részében. A készítők (írók, rendezők, producerek, kaszkadőrök, stb) is többször megjelentek egy-egy rövid szerep erejéig.

cliffhanger: Olyan befejezés, amikor a szereplők valamilyen kiélezett, halálos helyzetbe kerülnek az epizód végére.
A Csillagkapuban jellemzően az évadokat összekötő duplaepizódok első része szokott így végződni, de a Universe-ben szinte minden rész végén cliffhanger van.

cross-over: Közös epizód két sorozat között. A képregények és filmek világában megszokott, hogy az egyik széria szereplői feltűnnek egy másik szériában egy közös kaland erejéig.
A Csillagkapuban egyetlen valódi cross-over epizód van az SG-1 és az SGA között, a 10. évad Pegazus Project című része, noha a több Atlantis rész is a Földön játszódott.

franchise: Gyűjtófogalom. Olyan termékek összefoglaló neve, ami egy ötlet köré csoportosul. Az ötlet tulajdonjoga egy tulajdonos (csoport) kezében van, aki eladhat bizonyos jogokat másoknak, hogy az alapötlethez kapcsolódó termékeket készítsen, és árusítson.
A Csillagkapu maga egy franchise. Szűkebb értelemben csak a három sorozat és filmek, tágabb értelemben az összes kapcsolódó könyv, játék, képregény, figura, bögre, poszter…

pilot: Próbafilm, vagy próbarész. A nézettség felmérésére szolgál, sokszor akár kétszer olyan hosszú, mint a sorozat többi része.
A Csillagkapu esetében a Children of the Gods, a Rising és az Air a három sorozat pilotjai.

spin-off: Általában véve valamilyen oldalágat jelent. Filmes körökben egy szereplő vagy történetvonal köré alakuló új filmet vagy sorozatot hívnak így.
A Csillagkapu esetében az Atlantis és a Universe is spin-offok.

spoiler: Magyarul kb annyit tesz, hogy a poén lelövése, információk előre elárulása.
A Csillagkapu világában például hatalmas spoiler, ha eláruljuk, hogy mi történt Daniel Jacksonnal a kelownai baleset után.

webizód: Egyszerű szóösszevonás a web és az epizód szavakból. Internetes közzétételre gyártott filmek, amik az egyszerű, pár perces, rajongóknak kedveskedő részektől a hosszabb, 20-30 perces részekből álló sorozatokig terjednek.
A Csillagkapu esetében a KINO webizódok az első ilyen próbálkozás.

A lista folyamatosan bővülhet.

Reklámok

Posted 2009. november 14. by Nekomajin

Neked is van véleményed? Ide pötyögd!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s